Glynde Place câștigătoarea premiului Restoration Award 2017

Glynde Place, amplasată în East Sussex, a fost desemnată câștigătoarea premiului Restoration Award by Historic Houses Association (HHA), ediția 2017, eveniment sponsorizat și susținut de Sotheby’s.

Premiul de restaurare recunoaște și celebrează atât munca de cercetare depusă de membrii HHA în Marea Britanie cât și cele mai bune proiecte de restaurare a clădirilor de patrimoniu. Aceste proiecte de restaurare reflectă implicarea și dedicarea proprietarilor pentru menținerea și reabilitarea superbelor proprietăți pe care le dețin, în care locuiesc și pe care le împart cu publicul vizitator.

Deținută de aceeași familie, de când a fost construită în 1569 și până azi, proprietatea este acum locuința familiei Francis și Caroline Brand (Lord și Lady Hampden) și a celor trei copii.

Clădirea inițială a fost extinsă de-a lungul timpului de fiecare generație a familiei, iar această impresionantă moștenire a pus actualii proprietari în fața unei realități ce ridică probleme de mentenanță – mai multe clădiri împărțite în zone distincte, pe toată suprafața proprietății, unele neglijate de-a lungul timpului, umede și nepotrivite pentru a fi locuite.

Această realitate a dus la decizia de a restaura acest frumos conac elisabetan și de a-i reda gloria de altă dată. Provocarea restauratorilor a fost de a conserva materialul istoric astfel încât clădirea să nu fie afectată de integrarea facilităților specifice unei locuințe moderne, dar nici de amenajarea zonelor pentru evenimente sau a celor pentru vizitatori (clădirea principală se află în mijlocul unui amplu complex care oferă proprietăți rezidențiale și comerciale, precum și locații pentru diverse evenimente).

O echipă de restauratori și specialiști, coordonată de biroul de arhitectura GQA (Giles Quarme & Associates), a creat un nou hol de intrare (acum plin cu fotografii de familie și dovezi ale vieții cotidiene de la domeniu) și o nouă ușă, poziționată în spatele ușii originale medievale, din stejar, care a fost restaurată și menținută în situl original. În proiectul de restaurare și consolidare, două ferestre masive, curbate, din păcate devenite în timp instabile, au fost reconstruite, iar vitraliile elisabetane deteriorate, au fost conservate; plafonul Galeriei a fost și el refăcut complet cu materiale și metode tradiționale.

Pe lângă acest premiu, proiectului de restaurare al Glynde Place i-au mai fost decernate și premiile: Sussex Heritage Award 2017 și RICS Conservation Award 2017.

Courtesy of www.glynde.co.uk