Helmingham Hall Garden

Grădina domeniului Helmingham Hall din Suffolk, desemnată câștigătoarea premiului “HHA/Christie’s Garden of the Year” în 2017, combină trecutul cu prezentul pentru a oferi vizitatorilor o stare de liniște profundă.

Domeniul Helmingham, deținut de familia Tollemache, care a locuit pe această frumoasă proprietate de când a fost construită, în 1490 și până azi, este acum casa lui Timothy Tollemache și a soției sale Xa, designer peisagist și pasionat grădinar, cea care a adus un suflu nou grădinii. Actualii proprietari au trăit în această casă mai mult decât oricare dintre cele 18 generații anterioare, iar acest fapt este perfect vizibil în îmbunătățirile aduse domeniului.

Pe măsură ce se apropie de proprietate, vizitatorii sunt întâmpinați de priveliștea incredibilă a unei case construită în stilul Tudor timpuriu, păstrată aproape intactă, înconjurată de un șanț cu apă peste care podul batant este încă ridicat în fiecare seară (un adevărat spectacol!). Grădinile liniștite ale domeniului sunt ascunse privirii din exterior însă, odată descoperite, dezvăluie stilul designerului peisagist  Xa Tollemache.

Vizitatorii parcului intră întâi în „Parterre” și apoi în grădina „Hybrid Musk” (situate în partea de vest a casei) ce se desfășoară de-a lungul unei largi cărări flancată de tei. Dincolo de „Parterre” și pe trei laturi ale acestei zone, este o bogată grădină de trandafiri plantată în 1965 de Dinah, Lady Tollemache, completată constant de-a lungul timpului, în care pot fi găsite multe soiuri de trandafiri hibrid, levănțică “Hidcote” și “London Pride”.

Vizitatorii pot vizita pe proprietate și o grădină închisă, mărginită de un gard viu (working walled kitchen garden – doar câteva exemple de astfel de grădini au fost conservate pe principalele domenii din Anglia), ce oferă o gamă variată de plante medicinale și legume proaspete – mazăre, fasole sau tărtăcuțe. În 1986, această zonă a fost restaurată și au fost recreate cele opt secțiuni conform planurilor originale ale grădinii. La parcelele de legume au fost adăugate arcade verzi, creând noi trasee de promenadă, în timp ce două poduri duc către „Apple Walk” și către o grădină cu flori sălbatice care oferă un contrast revigorant cu grădinile formale de pe domeniu.

O grădină formală și o grădină de plante medicinale au fost adăugate în ultimii ani, ambele rezonând perfect cu restul domeniului, atât din punct de vedere istoric, cât și vizual. Grădinile formale principale (The Knot Garden) sunt divizate în două zone diferite, fiecare zonă împărțită în patru pătrate – două dintre aceste pătrate „desenând” blazonul familiei Tollemache și două decorate cu inițialele proprietarilor. Împletiturile de plante regăsite aici conțin o temă peisagistică introdusă în Marea Britanie înainte de 1750.

Parcul domeniului se întinde pe 400 de hectare și găzduiește, de asemenea, o cireadă mare de cerbi roșii și căprioare. Cerbii a trăit în parcul domeniului timp de multe secole – cea mai timpurie menționare a acestora datează din anul 1660.

John Constable, al cărui frate a fost administratorul pădurilor Tollemache, a locuit o vreme la Helmingham Rectory și a pictat în parcul domeniului o serie de versiuni ale “A Dell în Helmingham Park”. Celebrul stejar din acea imagine, cu trunchiul său curbat, este și azi “în picioare”.

Unii dintre faimoșii stejari din parcul Helmingham sunt estimați a avea peste 900 de ani, mulți având circumferințe imense, însă stejarii ce flanchează drumul splendid ce duce la intrarea principală, au fost plantați în jurul anului 1680. Acest drum și mulți alți copaci din parc au fost foarte afectați de marea furtună din 1987, motiv pentru care acum de desfășoară o amplă schemă de replantare, astfel încât generațiile viitoare să nu vadă prea multe schimbări.

Grădinile Helmingham sunt deschise publicului din luna mai și până în luna septembrie.

Foto© www.helmingham.com