Tile of Spain Awards 2018

În cadrul conferinței de presă organizate în a doua zi a târgului Cevisama, (târgul internațional de materiale ceramice, piatră naturală și echipamente pentru băi), găzduit în luna februarie de Feria Valencia, a avut loc ceremonia de înmânare a premiilor acordate în cadrul competiției internaționale “Tile of Spain Awards”.

Juriul celei de-a 16-a ediții a Premiilor pentru Arhitectură și Design Interior Tile of Spain a fost prezidat de apreciatul arhitect Iñaki Ábalos, fondatorul studioului internațional de arhitectură Abalos + Sentkiewicz.

Datorită standardelor ridicate ale proiectelor înscrise în competiție, juriul a decis acordarea mai multor mențiuni speciale, în toate cele trei categorii de premii.

Obiectivul principal al premiilor Tile of Spain Awards este promovarea utilizării plăcilor ceramice spaniole în proiecte de arhitectură și design interior (atât în Spania cât și în alte țări) și urmăresc să îmbunătățească conștientizarea și înțelegerea caracteristicilor plăcilor ceramice fabricate în Spania, în rândul arhitecților și designerilor de interior și să încurajeze utilizarea acestora în cât mai multe și variate proiecte.

Arhitectură

La categoria “Arhitectură”, premiul întâi a fost acordat proiectului “Bodega Mont-Ras” realizat de Jorge Vidal și Víctor Rahola, proiect caracterizat de strânsa legătură între construcția unei fabrici de vinuri și procesul de vinificație, ambele indisolubil legate de experiențele cu pământul. Membrii juriului au apreciat în special mixul dintre materialele industriale și cele rustice utilizate în proiect, care reflectă perfect capacitatea materialelor alese de a se adapta la structura diferitelor geometrii spațiale, adăugând un caracter puternic întregului proiect.

Foto: José Hevia

 

Mențiune Specială în categoria “Arhitectură” a fost acordată proiectului “Lucrări de extindere și renovare a magazinului de reparații Gon-Gar” realizat de biroul de arhitectură NUA. Provocările acestei construcții complexe au fost rezolvate cu succes grație utilizării materialelor ceramice care au generat un efect estetic amplu într-o compoziție pe deplin compatibilă cu mediul înconjurător, adăugând un sentiment de modernitate unui proiect urban și unei locații neobișnuite.

Foto: Adrià Goula

 

O a doua Mențiune Specială în categoria “Arhitectură” a mers către proiectul „Hotel Santacreu” (amplasat pe insula Tabarca), realizat de Diego López Fuster + SUBARQUITECTURA. Juriul a apreciat în special utilizarea plăcilor ceramice care curg fluid din exterior în interior, cu o pauză în continuitate pentru a atrage atenția asupra unor puncte de interes arhitectural, cum ar fi acoperișul deschis al curții, precum și utilizarea plăcilor ceramice în interior, formând un contrast cromatic acut cu exteriorul.

Foto: Jesus Granada

 

Design Interior

Premiul I la categoria „Design interior” a fost acordat proiectului “Trei stații de metrou pe linia L9 din Barcelona”, realizat de Garcés – de Seta – Bonet Arquitectes. Atât interiorul, cât și exteriorul stațiilor Mercabarna, Parc Logístic și Europa Fira au fost remodelate pentru a crea un aer clasic atemporal spațiilor, precum și pentru a garanta o întreținere ușoară. Jurații au apreciat contrastul creat de utilizarea convenabilă și practică a plăcilor ceramice pe podeaua din zonele cu trafic intens și caracterul puternic, radical al celorlalte suprafețe. Ei au punctat în special alegerea arhitecților de a aplica un singur material capabil să depășească toate provocările ridicate de acoperirea suprafețelor în spațiile publice.

Foto: Adrià Goula

 

Jurații au decis să acorde două Mențiuni Speciale în categoria „Design interior”: o Mențiune Specială pentru proiectul “Can Picafort”, realizat de Ted’A arquitectes – grație utilizării creative a unei varietăți de materiale interconectate, ce pun în valoare plăcile ceramice, atât în interior, cât și în exterior.

Foto: Luis Díaz

 

Cea de-a doua Mențiune Specială a mers către proiectul “Renovarea unei locuințe între zidurile părților” de ARQUITECTURA-G. Juriul a apreciat sensul de continuitate maximă obținut prin utilizarea unui singur material ceramic pe toate suprafețele orizontale, formând un contrast cromatic atractiv cu tonurile neutre ale celorlalte suprafețe prezente în întreaga casă, ce se continuă parțial și în exterior.

Foto: José Hevia

 

Proiect de licență

Premiul I: “O grădină-peisaj – restaurarea zonei din jurul zidului Zirí din districtul El Albaicín, Granada. Un nou centru pentru rezidenți și birouri de informare turistică”, realizat de Rafael López-Toribio Moreno, student la Școala de Arhitectură din Granada. Jurații au apreciat includerea unei serii de elemente arhitecturale într-o zonă exterioară complexă a orașului.

 

Juriul a acordat, de asemenea, două Mențiuni Speciale proiectelor intitulate “Resurse locale”, realizat de Laia Raventós Recasens și “Smithfield Abbey Campus”, realizat de Ricardo Fernández González.

Juriul concursului a inclus următorii membri: Ángella García de Paredes (Paredes Pedrosa Arquitectos), Víctor Navarro (Langarita-Navarro), Bak Gordon (arhitect portughez), Moisés Puente (editor 2G și critic), designerul Martín Azúa și pe Ramón Monfort (membru al Colegiului Arhitecților din Castellón).

Competiția internațională “Premiile de Arhitectură și Design – Tile of Spain” este organizată și promovată de ASCER (Spanish Ceramic Tile Manufacturers’ Association).

www.tileofspainawards.com