Tahoe Chic

  • Amplasată în idilicul Hurricane Bay, casa de vacanță se scufundă în cadrul natural din împrejurimi, dar, în același timp, intervine și o binevenită depărtare de acesta. În spatele acestei așa-zise contradicții se află celebrul designer Jeff Andrews ai cărui clienți, un cuplu din San Francisco, și-au dorit un refugiu relaxant pe malul vestic al Lacului Tahoe.

„Ei își doreau să schimbe șablonul unei case tradiționale de pe Lacul Tahoe și să creeze un ambient care să aibă un aer rustic-chic” spune Andrews.

Structura casei și elementele de bază erau deja prezente, proiectul arhitectural fiind semnat de arhitectul Nicholas J. Kromydas, care inserase deja sticlă, lemn și piatră. Cu toate acestea, Andrews a profitat de aceste date pentru a trata proiectul (de altfel, primul său proiect pe Lacul Tahoe) ca pe o „pânză albă”. Decorarea interioară, inspirată de regiunea muntoasă în care se află casa, a necesitat un plan unitar, așa că designerul și clienții săi au zburat la Paris pentru a descoperi în Marche aux Puces acele elemente industriale și vintage ce vor da caracter amenajării. Printre piesele achiziționate de aici includem și vechi felinare patinate care au căpătat o nouă viață sub formă de candelabre.

„Iluminatul este fundamental pentru designul și imaginea generală ale casei” ne-a declarat Andrews. În toate zonele casei corpurile de iluminat sunt spectaculoase – chiar de la intrare, un candelabru din bronz și sticlă, realizat de Michael McEwen, anunță parcă  spectacolul de lumini pregătit de designer. Într-adevăr, încă două candelabre McEwen, versiuni supra-dimensionate ale celui din holul de la intrare, sunt plasate în livingul cu înălțime dublă, ca două bijuterii gigantice. „Pot fi văzute de pe lac”  declară încântat designerul „sunt ca două halouri de chihlimbar care strălucesc și umplu spațiul amplu”.

Două canapele generoase din colecția Mimi London, tapițate cu piele Edelman și țesături Designers Guild, domină spațiul, fiecare dintre ele însoțită de mese-buturugă realizate de Paul Evans. O pereche de scaune Guillerme and Chambron Grand Repos (aprox. din anul 1960) descoperite cu ajutorul anticarei Melissa Edelman sunt acoperite cu materiale create de Raoul Textiles.

Pentru a armoniza toate aceste elemente, Andrews a proiectat un covor cu un desen cu dungi inegale, care evocă valurile ce mângâie malurile lacului – „un design liniar care îți conduce privirea de-a lungul camerei, spre lac” declară designerul.

Deasupra livingului sunt amplasate trei oglinzi generoase înclinate astfel încât să reflecte cu precizie detaliile camerei. „Oglinzile sunt unul dintre trucurile mele favorite în designul interior, sunt elemente pe care le folosesc în toate amenajările, dar în moduri diferite. Ele îți creează o perspectivă complet diferită asupra camerei. Le folosesc ca pe niște obiecte de artă, imaginea artistică fiind de fapt reflectarea restului camerei” a spus Andrews.

Acest amplu spațiu se deschide spre locul de luat masa, care este gândit ca o zonă intimă, cu înălțimea redusă la un singur etaj. Andrews a început și amenajarea acestei zone tot prin alegerea corpurilor de iluminat, aici regăsindu-se felinarele ce odinioară luminau străzile Parisului. Piesa centrală a zonei este o masă generoasă (Big Daddy Antiques) a cărei bază metalică a fost realizată din fierul unui pod dezafectat. Masa este completată cu scaune realizate de A. Rudin acoperite cu o tapițerie Kravet (Andrews tocmai și-a lansat prima colecție de scaune împreună cu A. Rudin, pe care le descrie drept „versiuni contemporane ale formelor tradiționale”). Un alt element-surpriză în amenajare este folosirea lemnului reciclat, provenit de la o fostă magazie. Bârne de stejar sunt aranjate în unghi drept pe un perete care se constituie în fundalul perfect pentru o sculptură metalică Blackman Cruz.

O oază de solitudine este creată într-un colț cu ajutorul unui fotoliu realizat de maestrul modernist brazilian Jean Gillon. „Întotdeauna îl veți găsi pe băiatul nostru cel mai mare cuibărit în acest scaun” spune proprietara casei, cea care l-a rugat pe Andrews să creeze „o casă care se poate transforma cu ușurință dintr-o cabană de iarnă, într-o casă de vară, pe malul unui lac”.

Andrews a folosit de asemenea lemn provenit de la pereții unui hambar pentru realizarea insulei din bucătărie, la care a adăugat scaune înalte, de la Thomas Hayes Gallery. Atât în bucătărie, cât și în camera pentru mic dejun, mici clopote delicate din sticlă, realizate chiar de el, prinse în lanțuri metalice negre, aduc o tușă industrială amenajării.

„În stilul tipic caselor lacustre, bucătăriile au tendința să fie eminamente rustice, mobilate cu lemn masiv în nuanțe închise”  a spus designerul, „însă noi ne-am îndepărtat de această tendință și am folosit mobilier din lemn vopsit”.

La cererea proprietarilor, designerul a adăugat mult lemn nefinisat și în camera de joacă de la etaj unde, spune el, „a fost o cameră foarte importantă pentru familie, care și-a dorit-o ca pe o cameră de recreere old school”.

Cinci cranii de vacă (câte unul pentru fiecare membru al familiei) realizate din bronz, în stilul mid century, se constituie ca elementul tradițional ce este regăsit în casele rurale din zonă.

Dormitorul principal „trebuia să se simtă ca o extensie a restului casei” spune designerul. Peretele de piatră din spatele patului este legătura dintre interior și exterior, la fel cum este și candelabrul “Reverie”, cu ale sale brațe masive din bronz, realizat de Jean de Merry.

Foto © Jeff Andrews