Premiul Pritzker 2018

Arhitectul indian Balkrishna Doshi este laureatul Premiului Pritzker 2018, cea mai importantă distincție din domeniul arhitecturii la nivel mondial.

Arhitect, urbanist și profesor, timp de peste 70 de ani Doshi a fost activ în modelarea discursului arhitecturii atât în India, cât și pe plan internațional. Influențat de maeștrii arhitecturii secolului XX, Charles-Édouard Jeanneret, cunoscut sub numele de Le Corbusier (a cărui discipol a fost în primii ani de activitate) și Louis Khan Doshi, el a reușit să interpreteze arhitectura și să o transforme în construcții care respectă cultura estică, îmbunătățind, în același timp, calitatea vieții în India. Abordarea sa etică și personală asupra arhitecturii a vizat viața fiecărei clase socio-economice printr-un spectru larg de proiecte, încă din anii 1950.

Sangath Architect’s Studio – photo courtesy of VSF

“Lucrările mele sunt o prelungire a propriei vieți, a filosofiei și a viselor mele care încearcă să creeze o trezorerie a spiritului arhitectural. Îi datorez acest prestigios premiu guru-ului meu, Le Corbusier. Învățăturile sale m-au determinat să pun la îndoială identitatea și m-au obligat să descopăr o nouă expresie contemporană adoptată la nivel regional pentru un habitat holistic durabil”, comentează Doshi într-un comunicat difuzat de Fundaţia Hyatt. El continuă: “Cu toată umilința și cu recunoștință, vreau să mulțumesc juriului Pritzker pentru această profund emoționantă și plină de satisfacții recunoaștere a muncii mele.”

Arhitectura lui Doshi explorează relațiile dintre nevoile fundamentale ale vieții umane, conexiunea cu sinele și cultura, dar și înțelegerea tradițiilor sociale, în contextul unei zone și a mediului său înconjurător, printr-un răspuns la modernism. Memoriile din copilărie, de la ritmul anotimpurilor și până la sunetul clopotelor templelor, îi influențează proiectele. El descrie arhitectura ca o extensie a corpului, iar abilitatea sa de a aborda cu atenție funcțiile fără a pierde din vedere clima, peisajul sau urbanizarea, este demonstrată prin alegerea materialelor, prin spații suprapuse și prin utilizarea armonioasă a elementelor naturale.

Amdavad Ni Gufa – photo courtesy of VSF

“Profesorul Doshi a spus că «designul transformă adăposturile în case, locuințele în comunități și orașele în magneți pentru oportunități»”, comentează dl. Pritzker. “Întreaga activitate a lui Balkrishna Doshi subliniază cu adevărat misiunea premiului – demonstrând arta arhitecturii și un serviciu de neprețuit pentru omenire. Sunt onorat să prezint cea de-a 40-a aniversare a acestui premiu unui arhitect care a contribuit peste 60 de ani în serviciul nostru, al tuturor”.

Printre realizările sale se numără și ansamblul de clădiri „Aranya Low Cost Housing” (1989, Indore), un proiect gigant de clădiri cu un etaj, curți interioare și un labirint de străduţe, proiect construit ca un răspuns la criza locuinţelor din regiune. În prezent, aproximativ 80.000 de persoane trăiesc în cele 6.500 de spații de locuit – de la garsoniere, la case spațioase – ce fac parte din acest proiect.

Aranya Low Cost Housing -photo courtesy of VSF

Între proiectele sale notabile se numără instituții și spații culturale ca: „Centre for Environmental Planning and Technology” (Ahmedabad, 1966-2012), „Tagore Memorial Hall” (Ahmedabad, 1967), „Institute of Indology” (Ahmedabad, 1962), „Premabhai Hall” (Ahmedabad, 1976), sau „Life Insurance Corporation Housing” (Ahmedabad, 1973), printre multe altele.

Indian Institute of Management, Bangalore – photo courtesy of VSF

Născut în 1927, în oraşul Pune, Balkrishna Doshi este cel mai în vârstă şi primul arhitect indian recompensat de Fundaţia Hyatt cu premiul Pritzker, distincție adesea considerată echivalentul Nobelului în arhitectură.

Înfiinţat în 1979, la inițiativa Fundaţiei Hyatt, și sponsorizat de familia Pritzker, premiul este acordat în fiecare an unui arhitect în viaţă, a cărui operă construită demonstrează talentul, viziunea şi angajamentul său şi care a adus o contribuţie importantă şi constantă la dezvoltarea umanităţii şi la construirea lumii prin intermediul artei arhitectonice.

Foto© The Hyatt Foundation / The Pritzker Architecture Prize