100 L’anno di Achille

Pe 16 februarie 2018 lumea designului a aniversat 100 de ani de la nașterea celebrului designer Achille Castiglioni, un important moment de a onora și redescoperi o figură absolut genială, incisivă și eclectică, ce a marcat istoria designului.
A. Castiglioni in studioul sau (1995) – foto Gianluca Widmer

Pentru celebrarea acestei aniversări, Fundația Achille Castiglioni a pregătit un amplu calendar de evenimente, inclusiv reeditări și versiuni speciale ale produselor semnate de maestru pentru diferite branduri. Pe parcursul anului 2018 vor exista numeroase acțiuni prin care acest fantastic patrimoniu poate fi redescoperit și admirat. Un an plin de evenimente, dedicate în totalitate unuia dintre cei mai îndrăgiți, ingenioși și revoluționari designeri din istorie, co-fondatorul ADI (Industrial Design Association, în 1956).

Împreună cu fratele său, Pier Giacomo (până în 1968), el a transformat designul într-un “joc serios” și a creat piese unice, avangardiste ce au devenit iconuri ale designului. Acum, expuse în principalele muzee ale lumii, aceste obiecte au devenit o moștenire prețioasă, un testament tangibil și vibrant, o cultură și o estetică ce trebuie transferată generațiilor viitoare de designeri.

Două dintre cele mai importante evenimente aniversare sunt găzduite chiar de studioul din Piazza Castello: expoziția “100×100 Achille” (19 februarie – 30 iunie 2018) și “Dimensione Domestică, Atto III” (“Domestic Dimension, Act III”, 25 mai – 21 decembrie 2018).

“100×100 Achille” este un proiect al Fundației Achille Castiglioni, al cărui titlu evocă pasiunea sa și interesul deosebit față de obiectele anonime care sunt expuse în celebra vitrină din atelierul său.

Setup expozitie 100×100 Achille

Personalități marcante din lumea designului interior și arhitecturii contemporane au fost invitate să participe în acest proiect unic și li s-a cerut să aleagă un obiect cu origini necunoscute, ceva ce vedem și folosim în fiecare zi, dar care nu poartă semnătura unui anumit designer sau brand, și să prezinte acest obiect “anonim” ca un cadou pentru fundație, pe 16 februarie, un simbol al propriului lor ideal, o contribuție simbolică la colecția de obiecte a maestrului. Fiecare dintre cele 100 de cadouri este însoțit de o felicitare, primită inițial de invitați din partea fundației sub forma unei vederi, pe care aceștia au fost provocați să o transforme într-o felicitare personalizată.

Conceptul expozițional a fost încredințat biroului “Studio Calvi Brambilla” care a folosit instalații mobile și versatile ce completează conceptul general al proiectului.

Expoziția “Dimensione Domestica, Atto III, Tokyo”, curatoriată de Beppe Finessi și organizată de Marco Marzini, va reconstitui proiectul “Salle a Manger creat de Achille Castiglioni în 1984, pentru expoziția  “Mobili liallani”, din Tokyo.

Expozitia “Dimensione Domestica, Atto III, Tokyo”

Un alt important eveniment este organizat de Triennale Design Museum, în perioada octombrie 2018 – ianuarie 2019,  o importantă expoziție monografică dedicată lui Achille Castiglioni (1918-2002), care îi va analiza transversal opera, de la design la arhitectură, de la instalații la expoziții. Proiectul de amenajare este încredințat Patriciei Urquiola, arhitect și designer discipola a maestrului.

În completarea calendarului de evenimente, noi versiuni ale iconurilor semnate de Achille Castiglioni și o serie de reeditări au fost pregătite de Alessi, Zanotta, Flos și CEDIT Ceramiche d’Italia. Mai multe informații despre acestea puteți citi aici.

Achille Castiglioni & Flos
Achille Castiglioni & Zanotta
Achille Castiglioni & De Padova

Fundația Achille Castiglioni a fost fondată de Giovanna și Carlo Castiglioni, cei care din anul 2006, cu pasiune și entuziasm au purtat mai departe povestea tatălui lor, chiar în studioul maestrului, în Piazza Castello numărul 27 din Milano.

Courtesy of Fondazione Achille Castiglioni

www.fondazioneachillecastiglioni.it