Sybille de Margerie

THE LADY WHO DRESSES UP THE PALACES

Palate de vis, boutique-hoteluri private, cele mai elegante adrese din întreaga lume… Cu delicatețe și rigoare, Sybille de Margerie și-a creat un portofoliu excepțional prin proiecte ambițioase ce „respiră” lux.

Timp de douăzeci și cinci de ani, arhitectul de interior a împletit înclinațiile native, susținute de o personalitate puternică și de un gust îndrăzneț, cu bogăția unei vaste culturi. Acest savoir-faire de neprețuit, împărtășit azi cu o echipă de 20 de colaboratori, a dus la crearea reputației unui studio de renume internațional, unde creativitatea nu încetează niciodată să se reinventeze.

Sybille de Margerie și-a format gustul pentru obiecte rafinate și interioare frumoase în universul familiei Taittinger (vezi hotelurile „The Lutetia” sau „The Crillon”). Circumstanțele i-au permis să învețe anumite coduri și să experimenteze dedesubturile luxului, din interior, pentru ca apoi să își afirme propria abordare.

Probabil, o imagine de ansamblu corectă am putea avea la fața locului, însă, până atunci, v-am pregătit un interviu cu Sybille de Margerie despre conceptul amenajărilor din spatele unora dintre cele mai luxoase hoteluri din lume.

Hôtel Mont Blanc – Chamonix

Les Dedans – Cum descrieți semnătura „Sybille de Margerie” în designul interior?

Sybille de Margerie – Unii designeri de interior își impun propria identitate în spațiu și prin asta reduc identitatea clientului până devine invizibilă. Abordarea mea este mai deschisă. Caut soluții creative care se potrivesc exact identității clientului și imaginii sale. Aceste soluții creative urmăresc să adapteze această imagine în cel mai atractiv mod posibil, cu țara, orașul său împrejurimile în care se află hotelul/ proiectul. Cu aceste două obiective principale, personalitatea și subiectivitatea mea se îmbină natural. Dacă ar trebui să definesc stilul Sybille de Margerie, aș spune că sunt arhitectul unei anume art de vivre care îmbină tradiția și creativitatea în caracteristicul spirit French Luxury.

Hotel Cheval Blanc – Courchevel

Este feminitatea importantă în proiectele dumneavoastră?

Feminitatea este importantă pentru mine, este un atribut al eleganței susținute de rafinament.

Ce va influențează și ce vă inspiră?

Călătoriile, ce îmi ocupă o mare parte a timpului dedicat proiectelor mele, sunt o mare sursă de inspirație. Pe de altă parte, studioul din Florența, în inima arhitecturii renascentiste, reprezintă un cadru primordial și excepțional de inspirație; expozițiile de artă reprezintă un alt mod revigorant de a conserva o stare de spirit creativă; curiozitatea, deschiderea și ideile venite dinspre echipa mea, sunt alți stimuli.

Resedinta privata – Londra

Unde și cum vi s-a format gustul pentru obiectele rafinate, materialele nobile, pentru lux în general?

În Franța, țara mea natală, cultura este parte a ADN-ului nostru, nu există lux fără cultură.

Pentru o lungă perioadă de timp, familia dvs. deține „Hotel de Crillon”, unul dintre cele mai frumoase locuri din Paris. A influențat asta stilul dvs?

Într-adevăr, pentru o lungă perioadă de timp, familia mea deține „Hotel de Crillon”, unul dintre cele mai frumoase locuri din Paris. Așadar, am avut privilegiul de a crește în atmosfera specială a unui loc care acordă o importanță majoră tradiției, serviciilor desăvârșite și savoir-faire-ului. Când am decis să devin designer de interior, mi-am amintit sentimentul de uimire pe care l-am simțit și descoperit atât de devreme în viață și mi-am propus să îl recreez în proiectele mele.

Royal Atlantis Residences – Dubai

Cum a început succesul dumneavoastră?

Ca membru al familiei Taittinger, un nume deja sinonim cu industria hotelieră de prestigiu dar și cu șampania, am avut șansa de a-mi pune în practică licența de arhitect de interior lucrând pentru grupul hotelier Concorde, deținut de familie.

Foarte curând după acest moment, în 1989, am lansat propria mea companie, denumită inițial SM Design, care s-a specializat în amenajarea spațiilor interioare pentru hoteluri, cazinouri și restaurante, atât în Franța cât și în străinătate. Am lucrat cu companii de prestigiu, cum ar fi grupul LVMH (Hotelul „Cheval Blanc” din Courchevel, Franța), Mandarin Oriental Group, Accor (Sofitel Legend), „Park Hyatt” dar și cu investitori privați pentru proiecte hoteliere și amenajări rezidențiale din întreaga lume.

Există un „secret” al succesului dumneavoastră?

Succesul este dat de clienții noștri, iar recomandările noastre vorbesc de la sine. Drumul către excelență nu este unul ușor, dar îți aduce cele mai mari satisfacții.

Principala provocare cu care se confruntă studioul nostru este aceea de a adapta fiecare proiect la un anumit mediu, la reglementările locale, întotdeauna creând o ambianță nouă. Fie că este vorba de o clădire de patrimoniu ca „Old Cataract”, din Aswan, Egipt, de dezvoltarea unui nou proiect hotelier în Maroc, de un hotel-boutique, cum ar fi „Norman” din Tel-Aviv, o vilă în Moscova, o cabană dintr-o stațiune montană sau un resort din Oman.

Este adevăratul lux cel made to mesure?

Obiectivul meu este de a realiza un mix perfect între tradiție, inovație și creativitate. Asta am realizat, de exemplu, în proiectul hotelului „Cheval Blanc” din Courchevel, primul hotel de lux a lui Bernard Arnault (CEO LVMH). Văd munca mea că o căutare senzorială a confortului și a plăcerii calității absolute în cele mai mici detalii.

Luxul ar trebui să fie atemporal, să transcendă tendințele. Luxul este o dimensiune intangibilă care vorbește despre emoții.

Private Chalet – Courchevel

Astăzi moda și designul interior/ industrial sunt mixate în tot mai multe proiecte (Kate Moss, de exemplu, a creat o colecție de tapet; Jaime Hayon și Jasper Morrison lansează un brand de modă). Sunteți tentată să explorați și să introduceți fashion designul în proiectele dumneavoastră?

Sunt convinsă că proiectele de lux câștigă un sentiment distinctiv grație colaborării cu brand-uri de referință din artă sau modă. Pentru „Mandarin Oriental Paris”, am căutat să exprimăm dimensiunea haute couture a zonei în care este amplasat hotelul și am inițiat două colaborări: cu fotograful de modă Ali Mahdavi și cu celebra casă de  broderii Ateliers Lesage, ale căror creații dau un sentiment de “neprevăzut” acestui proiect.

Pentru „Royal Atlantis Residences” din Dubai, în completarea viziunii contemporane a proiectului de amenajare interioară, am vrut să infuzez personalitate și carismă și am selectat cinci artisani d’art. Prin creația și măiestria artizanală a acestor cinci femei, se emană un sentiment de unicitate și raritate. Ne întoarce la originea filozofiei noastre de lux unde detaliile sunt esențiale, indiferent dacă sunt extrem-vizibile sau abia se disting.

Royal Atlantis Residences – Dubai

Foto ©  www.sybilledemargerie.com