REEDITARI 100 x Achille

Cu ocazia centenarului nașterii unuia dintre cei mai important arhitecți și designeri al secolului trecut, Achille Castiglioni (1918-2002), Fondazione Achille Castiglioni a pregătit un amplu proiect cultural menit să marcheze această aniversare: un program bogat de evenimente și expoziții, inclusiv o expoziție cu obiecte iconice și piese de mobilier proiectate de maestru și reeditate de companii cu care a avut o colaborare strânsă de-a lungul anilor.

Abilitatea sa de neegalat de a aborda designul prin prisma ironiei, curiozității și invenției, interpretând viața de zi cu zi cu inteligență, a fost celebrată, pe lângă un amplu calendar de evenimente (despre care puteți citi mai multe aici) și printr-o serie de reeditări a unor piese de decor și mobilier produse de companii precum: Alessi, CEDIT Ceramiche d’Italia, Flos și Zanotta, branduri asociate de-a lungul istoriei cu geniul lui Achille Castiglioni.

“If you aren’t curious, forget it!” Acest citat exprimă perfect abordarea sa în design, caracterizată de mare inventivitate și umor subtil.

Prezente în cele mai importante colecții de design din întreaga lume, numeroasele sale produse, super-premiate (de la scaunul de tractor “Mezzadro”, până la corpuri de iluminat legendare, cum ar fi lampa “Arco”) rămân adevărate iconuri. Multe dintre proiectele sale sunt încă în producție, inclusiv cele pe care le-a proiectat în timpul extinsei colaborării cu Alessi (colaborare de peste 30 de ani!).

Alessi & Castiglioni – foto Matteo Imbriani

Ca parte a catalogului permanent Alessi, toate aceste piese clasice (de exemplu scrumiera “Spiral”) se bucură încă de o mare popularitate. Cu ocazia aniversării a 100 de ani de la nașterea lui Castiglioni, Alessi și-a concentrat atenția asupra a trei dintre produsele sale emblematice, care, începând cu luna februarie 2018, sunt disponibile în ediții speciale: setul de tacâmuri “Dry” (rezultatul primei colaborări dintre Alberto Alessi și Achille Castiglioni,  în 1980, premiat cu „Compasso d’Oro” în 1984), cana de espresso și farfuria “Bavero” și fructiera cu strecurătoare “AC04” (creată în 1995, reeditată acum în ediție limitată de 999 de piese).

Iată modul în care Alberto Alessi descrie colaborarea cu designerul din Milano: “Pentru Castiglioni, obiectele trebuiau întotdeauna să îndeplinească două condiții esențiale: să ofere soluții practice – sau chiar inovații funcționale – pentru a rezolva toate acele mici probleme care pot apărea «la masă» și să satisfacă gusturile clienților, de exemplu prin utilizarea unor suprafețe metalice lustruite.”

Castiglioni a replicat în dialectul milanez: “Cinc ghéi pussée, ma luster!” (cinci lire mai mult, dar perfect lustruit!).

Zanotta & Castiglioni

Și Zanotta aduce un omagiu lui Achille Castiglioni prin o ediție specială a două produse iconice din catalogul companiei ce vor fi expuse într-un turneu, la cei mai buni dealeri din întreaga lume, parte a inițiativei comune cu Fundația Castiglioni, cu scopul de a sărbători această aniversare.

Zanotta va reedita suportul de plante „Albero” (creat în 1983 și reeditat acum în versiuni cromatice noi) și o ediție specială a mesei „Servomuto”, ce este prezentată acum într-o versiune mai înaltă față de designul original.

Întâlnirea dintre Aurelio Zanotta și frații Castiglioni, din 1964, a dus la o cooperare fructuoasă, atât din punct de vedere personal, cât și profesional: după masa „Leonardo”, o interpretare elegantă a picioarelor pentru o masă de lucru, foarte curând „Mezzadro” (creat pentru celebra expoziție “Colours and forms in today’s home”, la Villa Olmo, în 1957) și „Primate” au intrat în producție. În anii `70, strânsa legătură dintre Achille și Aurelio a rămas la fel de intensă, iar în 1975 măsuța „Servomuto” a fost lansată, un alt obiect care urma să devină un model de referință din colecția de accesorii casnice numită „Servi” (familia produselor „Servopluvio” și „Servofumo”), concepute de ambii frați Castiglioni.

Cedit & Castiglioni

Pentru a celebra centenarul Castiglioni, CEDIT Ceramiche d’Italia repropune vaza ceramică „Lapis” (creată în 1968) – o piesă de design unică și ingenioasă, dezvoltată în trei dimensiuni și în culori diferite, un tribut palpabil adus designului lui Achille și Pier Giacomo Castiglioni.

Prin acest proiect, CEDIT subliniază legătura sa cu lumea artei și designului din Italia și își reafirmă obiectivul de a susține și promova patrimoniul cultural de neprețuit al țării.

Pentru a celebra viața și creația designerului, Flos, care are aproape 20 de lămpi create de Castiglioni încă în producție, prezintă două reeditări speciale: „Ventosa” și „Nasa”, mici dispozitive de iluminat, scoase din arhiva istorică, aparent create pentru nevoi funcționale, aceste obiecte sunt încărcate de emoții.

Lămpile au fost lansate în timpul Milan Design Week, într-o expoziție intitulată “If You Are Not Curious, Forget It!”, unul dintre cele mai populare aforisme ale lui Castiglioni, o expresie emblematică a naturii sale curioase și un fel de motto al filozofiei sale de design.

www.alessi.com; www.ceditceramiche.it; www.flos.com; www.zanotta.it

Courtesy of Fondazione Achille Castiglioni