MNEMONICS – călătorie în lumea copilăriei

EXPOZIȚIA INTERNAȚIONALĂ DE ARHITECTURĂ DE LA VENEȚIA – LA BIENNALE DI VENEZIA 2018

Motto: MEMORIILE COLECTIVE NE DEFINESC TERITORIUL.

Mnemonics este proiectul ce reprezintă România la Biennale di Venezia di Architettura 2018. Expoziția include două componente: una în pavilionul României din Giardini della Biennale, iar cealaltă în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică (IRCCU) din Veneția.

Tema celei de a 16-a ediţii a Bienalei veneţiene, lansată de curatorii Yvonne Farrell şi Shelley McNamara – “Freespace” – este reinterpretată prin proiectul Mnemonics într-o cheie contemporană și face o radiografie, în cele din urmă optimistă, a spațiului public urban, la a cărui transformare societatea românească a fost martoră de-a lungul ultimilor decenii. Proiectul ridică problema funcției sociale și culturale a spațiului public liber din orașele românești.

Conceptul expoziției evocă, în interiorul pavilionului, o scenografie esențializată a spațiului liber dintre blocurile orașelor din România. Cel de-al doilea spațiu, din cadrul galeriei IRCCU, prezintă o altă scenografie, complementară: cea a casei scării blocului, zona de tranzit între clădire și curtea din fața sa – văzută ca o trecere dintre spațiul privat și cel public.

Foto: Laurian Ghinitoiu

Instalația din interiorul pavilionului se folosește de elemente de recuzită din peisajul descris mai sus, invitând vizitatorii la un schimb de roluri pe terenul de joacă, la interacțiune și reflecție asupra efectelor aproprierii unui spațiu public de către o comunitate.

În același ton, spațiul Noii Galerii IRCCU prezintă interpretarea casei scării de bloc, amintindu-ne de scările adevărate, cu treptele care deveneau de multe ori locuri de răgaz sau teren improvizat pentru jocuri de socializare pentru copii (în special când vremea era urată afară). Scările sunt completate de un avizier și un corp de cutii poștale – care deveneau adesea un spațiu pentru desene și însemne.

Bara de curățat covoare ce era de multe ori folosită ca poartă de fotbal, rotativa de metal, masa de ping-pong, leagănul și cartonașele cu jocuri intră în dialog cu următorul spațiu memorabil al acestor trăiri: casa scării de bloc – dominată de scara propriu-zisă și de peretele cu avizierul scării, așezat alături de cutiile poștale.

Foto: Laurian Ghinitoiu

Mnemonics apelează la tehnica antică de colectare a amintirilor, ars memoriae, bazându-se pe relația gândurilor cu suportul lor vizual investit cu semnificație, imposibil de uitat.

Foto: Laurian Ghinitoiu

Mnemonics investighează teritorii ale libertății intenției, intuind un spațiu generos pe care numai lipsa de reguli și sarcini o garantează – pentru cei care au copilărit în România ultimelor decenii, acesta e o frântură importantă de memorie colectivă. Aduce la un loc amintiri despre prietenii, jocuri, întâmplări, povești amuzante, fața blocului și casa scării, toate sub semnul universal al cheii purtate la gat. Aceasta e “generația cu cheia la gat”, copii ce erau nevoiți adesea să meargă singuri de la școală acasă, în vreme ce părinții lor erau încă la serviciu.

În România, imaginea iconică universală a spațiului dintre blocuri rămâne cea a copiilor jucându-se sub supravegherea îndepărtată a părinților și bunicilor, construind liberi lumi invizibile într-un spațiu gol.

 

Proiectul Mnemonics este completat de o serie de colaborări editoriale ce au ca rol o mai bună conturare a viziunii asupra spațiului public al orașelor din România. Cum orice perioadă a istoriei își găsește propriile voci, Mnemonics propune o abordare multidisciplinară invitând specialiști din mai multe domenii într-o discuție atât despre trecutul spațiului dintre blocuri, cât și despre posibile scenarii de viitor.

 

Autori: Romeo CUC, Mihai GHEORGHE, Irina Petra GUDANĂ, Roxana POP, Raluca SABĂU, Vlad TOMEI

Comisar: Attila KIM I Curator: Romeo CUC I Design: Raluca SABĂU I Graphic design: Roxana POP I Art director: Mihai GHEORGHE I Copywriter: Vlad TOMEI I Comunicare: Irina Petra GUDANĂ I Cartoline: Mihai GHEORGHE & Vlad TOMEI I Producție: Atelier Drag, Atelier VAST I Parteneri:  Manopera, Supersomething.

LA BIENNALE DI VENEZIA 2018 se va desfășura în perioada 26 mai – 25 noiembrie 2018.

www.mnemonics.ro