Grădinile La Ballue

Între Saint-Malo și Mont-Saint-Michel, între Bretania și Normandia, într-un peisaj fermecător cu dealuri, păduri dense și drumuri sinuoase, nu departe de o coastă aproape neatinsă, se află un castel elegant din secolul al XVII-lea, un monument istoric cunoscut pentru grădinile sale spectaculoase, dar și pentru celebritățile literaturii franceze care i-au trecut porțile.

Pe măsură ce vă apropiați de domeniu, la doar câțiva kilometri de Mont-Saint-Michel, un univers încântător, plin de surprize neașteptate se dezvăluie în celebra lumină a Bretaniei care a inspirat numeroși pictori, în special impresioniști.

Construit în 1620, această bijuterie de castel mărginit de o vale luxuriantă, a fost legat de literatura franceză încă din secolul al XIX-lea, printre oaspeții domeniului îi găsim pe: Balzac, Chateaubriand, Musset, Victor Hugo, Marquis de la Rouërie sau Florence Arthaud.

Reproiectată și replantată, grădina domeniului are o istorie asemeni unui montagne russe – grădinile clasice create pe terasa dinspre sud au fost abandonate în secolul al XVII-lea și transformate într-un câmp de cartofi, pentru ca abia în anul 1973 să prindă din nou viață grație intervenției arhitecților Paul Maymont și François-Hebert Stevens, a căror amprentă este vizibilă și azi. Între anii 1989-1995 grădinile au fost din nou abandonate, natura sălbatică fiind cea care a „modelat” în această perioadă întregul parc. Abia în 1996 grădinile sunt redescoperite de noii proprietari, Marie-France Barrère și Alain Schrotter, cei care cu perseverență și pasiune au transformat domeniul în ceea ce vedem azi, un superb parc ce, din anul 1999, a devenit monument istoric.

Grădinile La Ballue, una dintre cele mai frumoase grădini din secolul al XXI-lea din Franța, cu numeroasele sale “camere în aer liber”, legate de spații uimitoare și zone decorate cu creative topiary, oferă vizitatorilor o stare plăcută de armonie și poezie.

Grădinile au luat forma actuală în urmă cu peste treizeci de ani, iar de atunci au fost implementate multe idei creative diferite, fiecare dintre acestea adăugând mister și senzualitate.

Amenajarea grădinii este influențată de manierism. Două grădini foarte diferite sunt aranjate una lângă alta într-o zonă ce acoperă peste 2 hectare, iar delimitarea lor este marcată de o arcadă acoperită cu glicină, care se desfășoară între două rânduri de împletituri vegetale tăiate în formă de coloane. La intrare există o grădină-terasă geometrică, cu forme ascuțite, împletituri vegetale ingenioase și un gard viu ce pare a completa peisajul. Apoi, un tunel lung, creat de o împletitură diafană și misterioasă de arbori și glicină, duce către o a doua grădină, asemeni unei călătorii inițiatice în care vizitatorul se deplasează între lumină și umbră, ca într-un vis. Întreg designul grădinilor este unul dramatic, marcat prin volume vegetale tridimensionale, forme organice și grupuri de figuri alegorice în mișcare. Varietatea, surpriza și jocul între lumină, umbre și perspectivă caracterizează această grădină ce ascunde surprize de descoperit în toate anotimpurile.

Un alt punct de atracție este amplul labirint vegetal, un adevărat traseu inițiatic care poate fi înțeles doar la sfârșitul lui, când vizitatorul poate avea o viziune globală asupra zonei experimentate. Aici vizitatorii sunt invitați să descopere 13 spații-surpriză – de la camera misterioasă, la cea muzicală, de la camera aromelor, cu un superb bazin zen, la camera-capcană, teatrul verde sau templul Dianei – fiecare dintre ele o experiență multi-senzorială complexă.

În timp ce își păstrează caracteristicile istorice autentice, castelul a fost renovat și decorat astfel că azi oferă turiștilor 14 camere confortabile, superb decorate.

Grădinile La Ballue au câștigat premiul II la European Garden Award 2017/2018 (premiul I a fost acordat grădinilor Peterhof din Rusia). Juriul internațional al acestui premiu a selectat grădinile La Ballue în categoria “Restoration, Enhancement or Development of a Historic Park or garden”.

Grădina poate fi vizitată zilnic, în perioada 1 iunie – 1 octombrie.

Foto© www.laballuejardin.com, www.la-ballue.com