Salone del Mobile. Milano – MANIFESTUL

A 57-a ediție a Salone del Mobile. Milano a promis să fie un nou punct de plecare. Și cum fiecare nou început cere reflecție și obiective clare, Salone del Mobile a pus la punct primul său Manifest (prezentat pentru prima dată la conferința de presă din 7 februarie).

Această acțiune nu este doar de un gest de afecțiune față de orașul Milano și față de toți actorii care au contribuit la succesul evenimentului, ci este, în primul rând, o declarație de intenție ce pune bazele unui nou mod de gândire și unui nou sistem de funcționare.

Manifestul, dincolo de scopul său evident, vine și ca un răspuns la criticile și problemele ridicate în ultimii ani de către o serie de personalități implicate în domeniu. În 2013, redactorul-șef al Dezeen, Marcus Fairs, să plâns de lipsa de coordonare a evenimentelor din afara târgului principal, declanșând un răspuns din partea directorului târgului, inclusiv promisiunea de a revizui modul în care funcționează acest eveniment. Un alt exemplu vine chiar înaintea târgului din 2015, când designerul Hella Jongerius și teoreticianul Louise Schouwenberg au lansat propriul manifest în care cereau industriei de design să renunțe la “obsesia pentru nou doar de dragul noului”. În același an, criticul Alice Rawsthorn a atras atenția asupra faptului că târgul a devenit mai degrabă o sărbătoare a marketingului și nu una a designului. Noul manifest al Salone del Mobile vizează toate aceste probleme și mai mult chiar, prin „strigătul” său către industria de design pentru ca aceasta să “dea forma unui tip de design și arhitectură care sunt mai conștiente de nevoile unei societăți în continuă evoluție, care apreciază designul futurist, dar care trebuie să simtă și o varietate de emoții în viața de zi cu zi”.

Constituit ca pilonul principal al evenimentului din acest an, primul său Manifest (structurat în noua secțiuni) se deschide cu imaginea orașului Milano în centrul procesului de reînnoire și are drept scop lansarea unui nou mod de a concepe și percepe târgul și orașul, în vederea consolidării procesului de internaționalizare și întărirea rolului de lider între evenimentele de acest gen, statut dobândit de-a lungul anilor. Acest lucru o demonstrează faptul că, pe parcursul unei săptămâni, peste 400.000 de persoane vin în Milano: antreprenori, jurnaliști, colecționari, oameni de artă, critici, designeri, arhitecți, creativi și iubitori de frumos

În cadrul secțiunilor intitulate “Calitate” și „Afacere”, manifestul cere o mai mare conștientizare a impactului industriei asupra mediului și îi îndeamnă pe designeri și pe producători să inoveze neîncetat și găsească noi procese și modalități de oferi produse sustenabile. „Designul durabil este un nou mod de a face afaceri, care ia în considerare și finalul vieții produselor (…). Este un tip de design care cuprinde din ce în ce mai mult principiile economiei circulare”.

Secțiunea “Design” se adresează direct arhitecților și designerilor ce au scris istoria designului în Milano, lansând o invitație de a contribui la dezvoltarea orașului „într-un joc de echipă în care fiecare are rolul lui”.

“Să continuăm să ajutăm Milano să crească cu o arhitectură futuristă nouă, precum și cu transformări ale clădirilor vechi, să ne gândim în termenii unui efort comun de a crea modelul unui oraș care este din ce în ce mai frumos și mai primitor, nu doar în timpul Salone del Mobile “.

Schimbul de idei, de nevoi, de experiențe și de contacte reale, toate sunt aduse în prim-plan în secțiunea „Networking”. „Networking înseamnă în primul rând incluziune culturală”. Manifestul solicită o mai mare incluziune culturală și spațială, crearea de rețele în scopul de a crește împreună și de „a spori rezultatele pozitive atât pentru eveniment cât și pentru oraș”.

Share este, fără îndoială, unul dintre cele mai folosite și abuzate cuvinte în acest moment, dar pentru Salone sharing începe prin dialogul cu orașul”.

Importanța celei de-a  21-a ediții a SaloneSatellite, eveniment care celebrează tinerii designeri, este, de asemenea, subliniat în Manifest. „Evenimentul este o rampă de lansare pentru tinerii talentați din întreaga lume, împreună cu propriile lor creații, prototipuri de obiecte care ar putea să se dovedească a fi pașaportul lor în lumea designului”.

Textul promovează și importanța mediilor digitale și a noilor oportunități de comunicare și dezvoltare pe care acestea le oferă, un real mijloc de a înlătura “barierele și frontierele”.

Instituțiile culturale, clădirile emblematice și muzeele orașului sunt, de asemenea, aduse în prim-plan în secțiunea „Cultură” și sunt prezentate ca “o comoară care trebuie descoperită și redescoperită”. Tot aici sunt sugerate planurile de transformare a muzeului Triennale într-un “spațiu dedicat designului și arhitecturii, un muzeu care spune povestea multor alte povești, oameni, obiecte, parteneriate, întâmplări”.

În secțiunea finală a manifestului, intitulată „Milano în centru”, se afirmă că Salone ar trebui să servească drept “un posibil model pentru reabilitarea sitului Milan Expo 2015”, care este în prezent redezvoltat de Carlo Ratti Associați.

Acest lucru se leagă de o expoziție pe care CRA-Carlo Ratti Associati și Studio Römer au prezentat-o la târgul din acest an, intitulată „Living Nature”. Organizată în cadrul expozițiilor și programelor de evenimente ale Salone, expoziția (un pavilion-grădină) a avut loc în fața Palazzo Reale din Piazza del Duomo. Acesta a explorat relația dintre natură și om, într-un spațiu de 500 de metri pătrați, aducând în discuție concepte și idei despre designul sustenibil atât în interiorul cât și în afara casei. Folosind un sistem inovativ de economie a fluxului de energie, patru microclimate naturale au permis celor patru anotimpuri să coabiteze simultan, sub același acoperiș. Proiectul, ale cărui spații verzi au fost amenajate de Patrick Blanc și Flavio Pollano, și-a propus să exploreze două teme cruciale: relația dintre natură și oraș și efectele schimbărilor climatice asupra tuturor.

Tot în secțiunea finală a manifestului, se prezintă importanța evenimentelor ce se desfășoară în afara granițelor târgului, în paralel cu Salone del Mobile – prezentate sub “umbrela” Fuorisalone (www.fuorisalone.it). Conturat spontan la începutul anilor ‘80, Fuorisalone a transformat orașul într-un spațiu fluid printr-un amplu calendar de evenimente conexe desfășurate în mai multe zone ale orașului.

Textul Manifestului poate fi consultat aici: http://www.salonemilano.it/en/manifestazioni/manifesto.html