World Expo 2015 Milano – un nou început

Biroul de design și inovare Carlo Ratti Associati împreună cu dezvoltatorul australian Lendlease sunt câștigătorii competiției internaționale pentru reconfigurarea fostului sit al World Expo 2015 din Milano.

Proiectul selectat de Arexpo (compania publică care deține situl amplasat în secțiunea de nord-vest a capitalei culturale și financiare a Italiei), formează, pe o suprafață de 1 milion de metri pătrați, un amplu parc tematic dedicat științei, cunoașterii și tehnologiei, care include și primul cartier din lume planificat pentru mobilitate autonomă, într-o mișcare ce anticipează schimbările pe scară largă generate de self driving mobility.

Planul general este un laborator viu, cu birouri și centre de cercetare, instituții universitare, spații rezidențiale, spații culturale, cât și spații pentru agricultura urbană.

Proiectul își propune să stabilească noi standarde pentru procesele de transformare urbană, creând un cartier verde, cu o viață socială bogată, unde inovarea este implementată în conformitate cu o abordare open-source – deoarece clădirile pot fi reconfigurate și își pot schimba destinația în timp, în funcție de nevoile oamenilor.

Un parc liniar lung de aprox 1,5 km, unul dintre cele mai lungi din Europa, va deveni centrul social al cartierului.

“De când orașele au apărut acum zece mii de ani, au servit civilizației drept cel mai puternic motor al inovației. Inovația este, de asemenea, în centrul planului nostru principal, prin care fostul sit al World Expo Milano va deveni un loc pentru a experimenta noi modalități de lucru, de cercetare, de a locui, de a ne bucura de viață și de a ne mișca – un oraș-grădină modelat de nevoile în continuă evoluție ale locuitorilor săi. La CRA, suntem încântați să fim implicați în crearea acestui laborator viu în Milano-ul de mâine”, a declarat Carlo Ratti, partener fondator al CRA și profesor la Practice of Urban Technologies la MIT.

Nume proiect: “Master plan for the transformation of Milan’s former 2015 World Expo site”

Echipa CRA: Carlo Ratti, Giovanni de Niederhausern, Antonio Atripaldi (project lead), Chiara Borghi, Andrea Giordano, Pietro Leoni, Mariachiara Mondini, Marco Maria Pedrazzo, Andrea Riva, Freddie Hong, Melanie Imfeld. Randări by CRA (Gary di Silvio, Gianluca Zimbardi) și Arch 018.

www.carloratti.com I www.lendlease.com I www.arexpo.it