Bienala Națională de Arhitectură – 2018

100 de ani de Arhitectură în România
Pe 22 mai a avut loc evenimentul de lansare a Bienalei Naţionale de Arhitectură 2018, ediţia a XIII-a, organizat de Uniunea Arhitecţilor din România.

Bienala Națională de Arhitectură este structurată ca un program cultural complex care ilustrează preocupările actuale ale profesioniștilor din domeniul arhitecturii românești și, mai ales, premiază proiectele cele mai interesante în curs de realizare sau finalizate în ultimii doi ani.

Tema ediției din acest an a Bienalei este dedicată unei aniversări cu profundă rezonanță nu numai pentru arhitectură și profesioniștii acesteia, ci și pentru cultură și istoria națională: „100 de ani de Arhitectură în România”. Tema din acest an, fără a fi o retrospectivă, subliniază nevoia de recuperare a tradiției prin dialogul ei cu modernitatea.

Timp de o lună, în jurul expoziției-concurs, va fi organizat, de asemenea, un amplu calendar de evenimente conexe – conferințe, expoziții, dezbateri profesionale, lansări de carte, evenimente culturale care pun în evidență legăturile arhitecturii cu arta fotografiei, filmului și a teatrului și care vor atrage nu numai profesioniști, ci și un public larg.

Ediția din acest an aproape dublează numărul de secțiuni, față de ediția anterioară, pentru a cuprinde mai bine complexitatea manifestărilor și a expresiilor contemporane ale arhitecturii, introduce generația arhitecților tineri în competiția națională și se desfășoară, concomitent, în mai multe orașe în strânsă legătură cu evoluția fenomenului arhitectural. Cele 11 secțiuni se vor desfășura, pentru prima dată, în 8 orașe din țară – București, Brăila, Cluj, Constanța, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu-Mureș.

Bienala are un concept bine definit pentru fiecare ediție, propus de conducerea Uniunii Arhitecților din România și de echipa curatorială. Conceptul este structurat ca un amplu program cultural, având un conținut complex și de maxim interes, atât pentru participanți, cât și pentru publicul interesat.

Bienala Națională de Arhitectură – România 2018 (BNA) este unul dintre cele mai importante evenimente profesionale ale breslei arhitecţilor, organizat constant din anul 1994, anul ediției inaugurale. Reprezentarea teritorială tot mai extinsă de la un an la altul a determinat Uniunea Arhitecților din România, titularul mărcii, să o denumească „Bienala Națională de Arhitectură” (până la ediţia din 2012 s-a desfăşurat sub denumirea de Bienala de Arhitectură Bucureşti).

 

Calendar

22 mai 2018 — Lansarea BNA 2018

1 iunie 2018 – 23 iulie 2018 — Predare online proiecte

1 august 2018 — Comunicarea proiectelor selectate

5-17 septembrie 2018 — Predare materiale tipărite – toate secțiunile

18 septembrie – 1 octombrie 2018 — Jurizare

1-31 octombrie 2018 — Expoziție concurs și evenimente BNA 2018

www.uar-bna.ro