The Great Spectacle

Academia Regală de Artă (The Royal Academy of Arts),  fondată de un grup de artiști și arhitecți, sub patronajul regelui George al III-lea, în 1768, aniversează acum 250 de ani.
William Powell Frith, A Private View at the Royal Academy, 1881, 1883. Ulei pe pânză, 102.9 x 195.6 cm. A Pope Family Trust, courtesy Martin Beisly

Un impresionant calendar de evenimente și lansări sunt pregătite pentru a marca acest moment, inclusiv „Expoziția de vară” a Academiei Regale de Artă, cea mai veche expoziție anuală de artă contemporană din lume, ce a avut loc în fiecare an, fără întrerupere, din 1769.

Evenimentul central al ediției din acest an al „Expoziției de vară” („The Summer Exhibition”), expoziția „The Great Spectacle” spune povestea celor 250 de ani ai acestui eveniment ce a jucat un rol central în lumea artei londoneze și a captat interesul a milioane de vizitatori.

De-a lungul lungii sale istorii, în cadrul expoziției au fost expuse lucrări de pictură, sculptură, desene și planșe de arhitectură semnate de nume celebre, cum ar fi: John Constable, Joseph Mallord William Turner, Auguste Rodin, John Singer Sargent, Laura Knight, Zaha Hadid, Peter Blake sau Tracey Emin, alături de pentru tinere talente, ce erau prezentate pentru prima dată, creând astfel caracterul vizual distinctiv care atrage mii de vizitatori la „Expoziția de vară”, în fiecare an.

John Everett Millais, Isabella, 1849. Ulei pe pânză, 103 x 142.8 cm, Courtesy National Museums Liverpool, Walker Art Gallery

Pregătită pentru a coincide cu „Expoziția de vară” din 2018, „The Great Spectacle” trece în revista momente importante din istoria Academiei și a evenimentului său anual: începând cu debutul ei, ca o vitrină pentru portretele marilor personalități ale societății și scenele istorice epice, apoi prin rolul său în lupta sufragetelor și impactul celor două războaie mondiale, până la statutul său de azi, de platformă de prezentare atât a artiștilor consacrați, cât și a celor în curs de afirmare.

„The Great Spectacle” oferă o viziune unică asupra istoriei RA și se concentrează asupra momentelor în care „Expoziția de vară” a avut un impact deosebit în lumea artei britanice și europene, dar și asupra unor lucrări care au cunoscut un succes sau un eșec răsunător în cadrul spațiului expozițional. De la operele “rivalilor prietenoși” Reynolds și Gainsborough, până la rebelii prerafaeliții, expoziția “The Great Spectacle” reunește câteva dintre cele mai importante momente și lucrări ce au marcat istoria de 250 de ani a expoziției de vară ale Academiei Regale.

Evenimentul din acest an cuprinde peste 80 de picturi, sculpturi, desene și prinț-uri, ce au fost expuse de-a lungul timpului, de la prima „Expoziție de vară” și până în prezent, lucrări semnate de artiști precum: Sir Joshua Reynolds, Angelica Kauffman, Elizabeth Butler, Thomas Gainsborough, Thomas Lawrence, John Constable, J.M.W. Turner, John Everett Millais, Sir Frederic Leighton, John Singer Sargent, Peter Blake, Tracey Emin, Zaha Hadid, Sir Michael Craig-Martin, David Hockney sau Wolfgang Tillmans, printre altele.

John Constable RA, The Leaping Horse, 1825. Donat de Mrs Dawkins, 1889. Ulei pe pânză, 142 x 187.3 cm. Photo credit: © Royal Academy of Arts, London; Fotograf: John Hammond

Expoziția este organizată în secțiuni cronologice: O paradă georgiană; Apariția picturii de gen; Triumful Peisajului; Prerafaeliții sosesc; Aclamarea victoriană; Confruntarea cu modernul; Expunerea arhitecturii; Viziuni post-război și Noi senzații. Fiecare secțiune este o mărturie a varietății și bogăției acestui impresionant eveniment, oferind vizitatorilor o călătorie fascinantă, mereu în schimbare, prin arta britanică.

În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, această expoziție a fost principalul forum în cadrul căruia artiștii și arhitecții au putut să își prezinte viziunea și să intre în competiție cu rivalii lor, pentru a câștiga recunoașterea publicului și a criticilor. Astăzi, expoziția continuă să conțină lucrări ale celor mai remarcabili pictori, sculptori, tipografi, fotografi și arhitecți, precum și artiști care se află la început de drum și au nevoie de susținere.

Pietro Annigoni, Queen Elizabeth II, 1955. Tempera, ulei și cerneală pe hârtie, 182.9 x 121.9 cm. Fishmonger’s Hall; Pietro Annigoni © Camera Press, London

„The Great Spectacle: 250 Years of the Summer Exhibition” poate fi vizitată în perioada 12 iunie – 19 august 2018.

www.royalacademy.org.uk