Ghidul celor mai importante evenimente de design din lume – SEPTEMBRIE 2018

După ce vara „au ralenti” se va sfârși, noi tendințe, cei mai hot designeri și cei mai talentați trendsetteri, evenimente și lansări vor fi deja pregătite să ia cu asalt lumea designului, în luna septembrie.

Designul contemporan se intersectează periodic cu multe dintre principalele orașe europene și nu numai, iar luna septembrie este extrem de aglomerată pentru iubitorii de design. Cu zeci de târguri, conferințe și evenimente dedicate designului, pregătite pentru începutul acestei toamne, este dificil să alegeți la care să participați. Așa că am pregătit o listă a celor mai importante și mai așteptate evenimente internaționale de design, mobilier, placări ceramice, decorațiuni, arhitectură și lifestyle, la care ne-ar plăcea să ajungem (sau la care ne-ar plăcea să vă inspirăm să ajungeți!).

În acest calendar de evenimente, un loc special îl ocupă și noua ediție a Bienalei de Arhitectură de la Veneția (26 mai – 25 noiembrie 2018) unde România participă cu proiectul „Mnemonics” (despre acest eveniment puteți citi mai multe aici).

 

 

 

spoga+gafa

2 – 4 septembrie, Köln

Numărătoarea inversă a început și pentru cel mai mare târg din lume în domeniul grădinăritului și mobilierului pentru exterior. Peste 2.000 de expozanți vor dezvălui noutățile în domniu, toate inovațiile tehnice, ultimele colecții de mobilier pentru exterior și tendințele sezonului. Ediția din acest an vine cu noutăți: suprafaţă mai mare, mai multe subiecte, mai multă informație și cele mai hot tendințe prezentate sub forma unor „insule” tematice.

www.spogagafa.com, www.koelnmesse.com

 

 

London Design Biennale

4 – 23 septembrie, Londra

Evenimentul din acest an se derulează în jurul temei „Emoțional States” și va ocupa întreaga Somerset House, inclusiv Edmond J. Safra Fountain Court și River Terrace. Vă așteaptă o expoziție unică ce va explora întrebări și idei despre durabilitate, migrație, poluare, energie, orașe și egalitatea socială. Organizatorii au pregătit o serie de instalații interactive, inovații și soluții de design propuse de cei mai hot designeri de azi, într-o călătorie inspirațională în jurul lumii – 40 de țări, orașe și teritorii vor dezvălui la Somerset House modul în care designul ne influențează emoțiile.

www.londondesignbiennale.com

 

 

Paris Design Week

6 – 15 septembrie, Paris

În cele șapte ediții, PDW a devenit o referință pe scena internațională de design, una cu o poziție ideală în calendarul evenimentelor de profil, având loc în perioada în care profesioniștii și entuziaștii din domeniile: design, decor, modă și artă se întâlnesc în Paris pentru a participa la târgul Maison&Objet. În strânsă colaborare cu show-ul M&O, acest eveniment profită de prezența a peste 3.000 de expozanți și 80.000 de profesioniști din 140 de țări diferite, precum și de atenția celor 2.500 de jurnaliști. În acest an, „Now! Le Off” se reinventează și devine „Le Off” – concept nou, spațiu nou, date noi … între 5 și 9 septembrie. „Le Off”, cel mai important eveniment pentru tinerii designeri va avea loc la La Halle Charolais din cartierul Gare de Lyon, în colaborare cu Ground Control. În plus, seria dezbaterilor „Talks” și 200 de locații-cheie vor ghida vizitatorii de-a lungul a 6 trasee tematice, prin 4 districte ale orașului.

www.maison-objet.com/en/paris-design-week

 

 

 

Maison&Objet PARIS

7 – 11 septembrie, Paris

Unul dintre cele mai importante târguri de mobilier, accesorii, obiecte decorative și design de obiect din Europa, M&O va anima orașul Paris, pentru a doua oară în acest an (prima ediție s-a desfășurat în luna ianuarie).

Pe lângă noutățile prezentate de expozanți veniți din toată lumea, sunt organizate numeroase evenimente care facilitează schimbul de idei, întâlnirile cu specialiștii din domeniu și seminarii cu cei mai apreciați designeri de azi. Această ediție vine și cu o nouă provocare: o revizuire completă a structurii târgului, care va fi împărțit în 2 secțiuni distincte: „Maison” și „Objet” – pentru a simplifica experiența vizitatorilor.

www.maison-objet.com

 

 

 

BIFE-SIM

12 – 16 septembrie, București

Cea de-a XXVII-a ediție a „BIFE-SIM – Târg internațional de mobilă, echipamente și accesorii”, cel mai important târg de profil din România, este organizată de Romexpo, în parteneriat cu APMR și CCIR. Ediția din acest an se va desfășura în noile spații expoziționale pe care Romexpo le-a inaugurat în toamna anului 2017 – pavilioanele B1 și B2. Evenimentul din acest an este structurat în șase saloane tematice ce vor facilita accesul vizitatorilor în zonele de interes: Salonul Clasic; Salonul Design; Salonul Confort;  Salonul Bucătarii; Salonul Decorațiuni și Corpuri de Iluminat; Salonul Echipamente, Mașini, Utilaje, Materii Prime și Accesorii.

www.bife-sim.ro

 

 

HOMI

14 – 17 septembrie, Milano

Începutul toamnei echivalează și cu o nouă ediție a târgului bianual de lifestyle HOMI, organizat la Fiera Milano. Dacă vreți să descoperiți cele mai noi tendințe în design, bijuterii sau accesorii – atât pentru casă cât și pentru corp – nu ar trebui să ratați acest eveniment. Ediție după ediție, expoziția aduce în prim-plan numeroasele tradiții regionale ale artizanatului italian și nu numai, confirmându-și statutul de platformă de business, dar și reputația de incubator al creativității și calității „made in Italy”. Un amplu calendar de evenimente, workshop-uri și conferințe vor dezvălui numeroasele evoluții care au loc în jurul stilului de viață contemporan.

www.homimilano.com

 

London Design Festival

15 – 23 septembrie, Londra

London Design Festival revine în 2018 sărbătorind 10 ani alături de V&A ca Festivalhub oficial. În perioada festivalului, Londra va fi transformată prin un impresionant program de proiecte, instalații, târguri și evenimente-reper, menite să atingă obiectivul principal al festivalului: Londra capitala internațională a designului.

În 2018 vor exista zece zone distincte (Design District) în care vor fi concentrate activitățile și evenimentele și care vor putea fi traversate cu ușurință pe jos.

www.londondesignfestival.com

London Design Festival este platforma principală pentru evenimentele care au loc concomitent în Londra:

100% Design, 19-22 septembrie, www.100percentdesign.co.uk;

Decorex International, 16-19 septembrie, www.decorex.com;

designjunction, 20-23 septembrie, www.thedesignjunction.co.uk;

Focus / 18, 16-21 septembrie, http://www.dcch.co.uk;

London Design Fair, 20-23 septembrie, www.londondesignfair.co.uk.

 

Feria Habitat Valencia

18 – 21 septembrie, Valencia

 

Design fiesta se întoarce în Valencia! Cel mai important important eveniment din Spania dedicat designului, mobilierului, accesoriilor și corpurilor de iluminat, Feria Habitat Valencia va aduce în prim-plan producătorii spanioli și nu numai. Conform organizatorilor, la ediția din acest an și-au anunțat prezența 400 de companii și brand-uri spaniole și internaționale și sunt așteptați peste 25.000 de profesioniști din  40 de țări. Reluat ca eveniment de sine stătător în urmă cu doi ani, Feria Habitat Valencia trebuie să fie pe agenda celor pasionați de amenajări interioare!

Dacă ajungeți la acest eveniment, nu ratați „City of Arts and Sciences” care în 2018 aniversează 20 de ani de la inaugurare!

www.feriahabitatvalencia.com

 

 

Cersaie

24 – 28 septembrie, Bologna

 

Cersaie este unul dintre cele mai importante târguri din lume dedicat plăcilor ceramice, echipamentelor și mobilierului pentru camera de baie, unde se lansează, în fiecare an, cele mai noi tendințe în materie de design și amenajări.

Grație acestui eveniment, Bologna devine în luna septembrie un loc de întâlnire foarte important pentru arhitecți, designeri, constructori și pasionații de design. A 36-a ediție a târgului Cersaie va inaugura două pavilioane noi (29 și 30) ale centrului expozițional, care vor fi dedicate în special mobilierelor pentru camera de baie.

Plus: pentru al patrulea an, Cersaie se va desfășura în parteneriat cu Bologna Design Week, ocazie cu care o serie de evenimente dedicate industriei ceramice vor fi organizate în centrul renumitului oraș universitar italian.

www.cersaie.it

 

Vienna Design Week

29 septembrie – 8 octombrie, Viena

Cea de-a douăsprezecea ediție a celui mai mare festival de design al Austriei va arăta temele care motivează designerii și cum toate acestea se întâmplă în aproape fiecare colț al Vienei și va transforma orașul într-o adevărată „vitrină” a designului contemporan.

www.viennadesignweek.at

 

Helsinki Design Week

6 – 16 septembrie, Helsinki

Cel mai mare eveniment de design din zona “Nordics” va găzdui peste 200 de evenimente destinate fanilor designului și profesioniștilor din domeniu. Tema din acest an, “TRUST”, este abordată pe tot parcursul programului acestei ediții, de la instalații impresionante, la prezentări, evenimente dedicate diferitelor procese din design, plus workshop-uri și conferințe pe teme de arhitectură, design sau fashion.

www.helsinkidesignweek.com

 

Istanbul Design Biennial

22 septembrie – 4 noiembrie, Istanbul

Următoarea ediție a Bienalei de design din Istanbul va transforma șase instituții culturale importante ale orașului în spații experimentale de predare.

Pentru cea de-a patra ediție a expoziției, curatorul Jan Boelen intenționează să creeze o serie de „școli” pop-up care să testeze diferite strategii educaționale și să exploreze modul în care acestea ar putea influența viitorul designului.

http://aschoolofschools.iksv.org

 

 

Beijing Design Week

26 septembrie – 5 octombrie, Beijing

Beijing Design Week este cel mai mare eveniment de design din Asia și atrage anual peste 5 milioane de vizitatori. Tema acestei ediții este „LIVING is GIVING”, iar Copenhaga este official guest city.

www.bjdw.org