Cea mai mare seră din lume și-a redeschis porțile

Kew Gardens, cea mai mare seră victoriană din lume, inaugurată în 1863, și-a redeschis porțile după o investiție de 41 de milioane de lire sterline.
Foto: Gareth Gardner

După cel mai amplu proiect de restaurare din întreaga sa istorie, ce a durat 5 ani, ușile spectaculoasei „Temperate House” au fost redeschise pe 5 mai, descoperind publicului cele peste 10.000 de plante (unele dintre cele mai rare și mai prețioase plante din lume).

Timp de cinci ani, vizitatorii la Grădinile Botanice Regale din Kew s-au confruntat cu o masă de schele și folii de plastic ce îi „întâmpinau” în mijlocul parcului de 121 de hectare amplasat de-a lungul râului Tamisa. Ascunsă dedesubt era bijuteria Kew-ului, „Temperate House”, adevărata bijuterie a zonei – o minune arhitecturală, paradisul horticultorilor, și, cu siguranță, cea mai captivantă sală de clasă.

Foto: Gareth Gardner
Foto: Gareth Gardner

Intrând în seră, vizitatorii vor fi purtați într-o aventură în jurul lumii. S-ar putea „trezi” în Africa de Sud, unde vor vedea o plantă din familia Cycadaceae – Encephalartos woodii, una dintre cele mai rare plante din lume. Exteriorul său specific Jurasicului a ajutat-o să reziste atacurilor prădătorilor preistorici, însă azi mai există doar specimene de sex masculin, iar căutarea unei plante de sex feminin nu a dat rezultate încă.

Foto: Gareth Gardner

O altă comoară găzduită aici este pomul „Dombeya mauritiană”, considerat a fi dispărut în sălbăticie până când „vânătorul de plante” de la Kew, Carlos Magdalena, a descoperit un exemplar în zonele muntoase din Mauritius. După încercări și ratări frustrante (inclusiv formarea unei scări umane pentru a ajunge la cea mai mică ramură!), Carlos a reușit să se taie și să aducă butași, iar Kew este acum singurul loc din lume unde este cultivat acest pom. Continuând călătoria, vizitatorii vor putea ajunge și cunoaște vegetația munților din Nepal, în special celebra „Taxus wallichiana”, o plantă prelucrată pe piață Taxol (medicamente pentru chimioterapie), ce acum este supusă unui intens program de înmulțire prin clonare, în încercarea de a-l conserva și în mediul natural.

Foto: Gareth Gardner

„Catedrala din sticlă” dedicată protejării celor mai rare și mai amenințate plante din lume este din nou gata să își exercite această sarcină vitală.

Foto: Gareth Gardner

Proiectul de restaurare a fost încredințat biroului de arhitectură Donald Insall Associates din Londra ce, pe 27 iunie, a anunțat faptul că acest proiect se află pe lista scurtă  a premiilor „World Architecture Festival”, în categoria „New and Old”.

Proiectul a presupus restaurarea completă a serei creată de celebrul arhitect Decimus – conservând structura de fier, reînnoind complet sistemele de ventilație, instalând un nou sistem de încălzire, iar în interior spațiul a fost reconfigurat pentru a permite utilizarea multifuncțională.

Foto: Gareth Gardner

Aimée Felton, arhitectul principal al proiectului, a declarat: “Restaurarea «Temperate House» a fot un proiect complex și ce ne-a adus imense satisfacții, recalibrând înțelegerea contemporană a arhitecturii victoriene și dezvoltarea inovațiilor anterioare. Sistemele noi de geamuri, sistemele de ventilație mecanică, trasee și aranjamente, toate și-au luat principiile de bază din desenele lui Decimus Burton, ținute în arhivele Kew”.

Foto: Gareth Gardner
Foto: Gareth Gardner

Foto© www.kew.org

www.donaldinsallassociates.co.uk