Casa de la poarta Aragonului

Proiectul biroului spaniol de arhitectură Ramon Esteve, situat în Rubielos de Mora, numită și “Poarta Aragonului”, pare a avea calitatea deconectării de la timp.

Așa cum declară autorii acestui proiect, „doar dacă îl vizitați, puteți înțelege de ce a fost desemnat «Loc de interes istoric și artistic» în 1980, a primit premiul «Europa Nostra» în 1983 și a fost selectat ca unul dintre «Cele mai frumoase sate din Spania»  în 2013”.

Demersul conceptual al proiectului a condus la redescoperirea farmecului arhitecturii vernaculare a zonei Rubielos cu ale sale jgheaburi caracteristice, cu detaliile din fier forjat, sau cu spectaculoasele dantelării din lemn sau piatră, oferind o imagine a altor timpuri.

Principala provocare a acestui proiect de reabilitarea a unei case tradiționale impunătoare din cartierul vechi al Rubielos de Mora (situat în partea de sud a zonei Gudar-Javalambre) a fost dată chiar de împrejurimile sale. Arhitectura tradițională a fost revizuită într-o cheie modernă, astfel încât casa este integrată perfect în împrejurimile sale istorice, rămânând totodată legată de timpul prezent.

Fațada exterioară aderă la stilul, materialele, culorile și proporția dintre plin și gol, ale clădirilor istorice din jur. Strategia de compartimentare utilizată pentru interiorul  casei nu este vizibilă din exterior. O curte interioară a fost creată, ca un univers privat, unde casa se deschide spre ea însăși.

Casa are și o fațadă ascunsă (privată) care se deschide spre curtea interioară. Această fațadă este mult mai deschisă și mai modernă și conturează priveliștile intime asupra curții.

Partiul casei este în formă de „L”, iar spațiile sunt desfășurate pe trei etaje. Parterul, proiectat ca o bază compactă, cu o deschizătură spre stradă, este dominat de zona de acces în casă, tot la acest nivel fiind amplasate câteva spații administrative și nu numai – cum ar fi crama, spălătoria, garajul sau magazia de lemne. Cele două niveluri sunt deschise spre curtea interioară și au o organizare ce satisface fluiditatea stilului de viață contemporan. În cadrul interior primului etaj, conturat de nuanțe închise, se înscriu spațiile specifice zonei de zi: livingul, bucătăria, locul de luat masa și terasa. Al doilea etaj reia tematic și cromatic aerul dramatic și sobru al întregii amenajări, mixând piatra cu lemnul și cu accentele metalice și conține dormitoarele și o terasă tip „solar lounge”.

Întreaga amenajare „respiră” o atmosferă relaxat-minimalistă,  austeră pe alocuri, accentuată tonic cu piese de mobilier iconice și obiectele decorative care completează amenajarea fără a fi ostentative. Mobilierul ales se încadrează în minimalismul asumat. Atmosfera este accentuată de textilele în nuanțe închise, iar lumina naturală pare că traversează magic filtrul drapajelor negre și colorează interiorul casei odată cu trecerea orelor.

Materialele și finisajele utilizate în proiect urmează „repertoriul” tradițional însă sunt aplicate într- un limbaj modern, astfel încât rezultatul final să păstreze căldura și confortul unei case istorice. Mediul perfect pentru o viață liniștită, conectă la frumusețea naturii!

Planuri

 

 

Amplasament: Rubielos de Mora, Valencia, Spania

Proiect finalizat în 2018 (2016-2018)

Suprafața:  641,07 m2

Arhitect: Ramon Esteve

Echipa de proiect:  Víctor Ruiz, María Martí, Borja Martos, Concheta Romaní

Colaboratori: REE Tudi Soriano, Benedetta Chicchin / Arhitect tehnic:  Emilio Pérez, Carolina Tarazona / Constructor: COVISAL FUTUR SL /Project Manager: Gonzalo Llin / Fotografie: Mariela Apollonio.

Foto© www.ramonesteve.com