Ştefan Luchian – maestrul artei grafice româneşti

Cu ocazia aniversării a 150 de ani de la naşterea lui Ştefan Luchian (1868-1916), MNAR organizează o expoziție ce cuprinde peste nouăzeci de pasteluri, acuarele şi desene realizate de marele artist.

Expoziția reconstituie cronologic și pe tehnici parcursul pictorului și contribuția sa la dezvoltarea graficii autohtone într-o perioadă de descoperire și definire a modernității românești. În selecție figurează celebra copertă a primului număr al revistei societăţii “Ileana”, realizată sub influența Jugendstilului, precum și o serie de lucrări pasteluri și acuarele ce pregătesc unele dintre cele mai populare opere ale artistului cum ar fi “Safta florăreasă”, “Portretul lui Moş Niculae cobzarul”, sau “Portretul doamnei Olivier”. Peisaje ca cele de la Brebu sau din lunca Ialomiţei și, mai ales, popularele sale naturi statice cu flori (garoafe, trandafiri, albăstrele sau flori de câmp) exemplifică forța incredibilă pe care Luchian a imprimat-o pastelului, picturalitatea sa intensă, vigoarea cromatică dar și spontaneitatea sa.

Un loc aparte îl ocupă autoportretele pictorului, pline de expresivitate, din care ne întâmpină privirea pătrunzătoare a unui artist nicicând complezent cu sine.

Curator: Elena Olariu

Muzeul Naţional de Artă al României (accesul prin Str. Ştirbei-Vodă nr. 1-3)

19 mai – 23 septembrie 2018

Foto© MNAR

www.mnar.arts.ro