Casa din pădurea de pini

Douăsprezece planuri și șapte volume spun povestea acestei case, amplasată în zona Paterna, din Valencia.

Scopul proiectului a fost acela de a oferi o identitate nouă și uniformă unei case ce aparține aceleiași familii de mai multe generații. Casa inițială, formată prin agregarea diferitelor intervenții, în diferite momente din timp, cu diferite sisteme de construcție, necesitau un demers conceptual care să se finalizeze printr-o intervenție care să unifice și să lege aceste volume.

Fiecare dintre camerele din casă descrie un moment din povestea acestei familii, astfel că era esențial să se mențină structura, spațiile, utilizările, grădina și, implicit, amintirile, prezentându-le însă într-un mod nou care să răspundă necesităților de azi ale familiei.

Următorul “strat construit” în istoria acestui loc desface masa construită, integrează volume noi și creează o serie de spații exterioare, configurate abil, atât de necesare în zona mediteraneană. În acest fel, o serie de zone de relaxare sunt proiectate în spațial exterior – întotdeauna gândite la scara clădirii – ce sunt prezentate ca un fel de mici elemente în economia proiectului, care desenează curți și zone înguste, atât de des întâlnite în arhitectura tradițională din această zonă geografică.

 

 

Vechea casă, căreia i s-a oferit un nou profil stilistic şi la interior, beneficiază acum de suprafețele vitrate generoase ce permit spațiului interior să se extindă spre exterior, articulând interioarele la peisaj.

Interiorul respectă sistemul de nivele intermediare, producând o eterogenitate spațială amplă, în ciuda varietății spațiilor, cu dimensiuni și înălțimi diferite. Structura de susținere a casei originale este ascunsă ingenios în interiorul elementelor de mobilier, care are aceeași nuanță ca trunchiurile unor copaci din grădină.

 

Astfel, imaginea finală este aceea a unei case este țesută atât între copaci, cât și printre amintirile luminoase care trăiesc în această pădure de pini.

Proiect arhitetcură: FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS

Design Interior: Alfaro Hofmann

Echipa de proiect: Fran Silvestre, María Masià, Estefanía Soriano

Amplasare: Valencia

Suprafață lot: 3106,52 m2

Suprafață construită: 722.32 m2

Foto © Fran Silvestre Arquitectos

www.fransilvestrearquitectos.com