Mosman House

Integrată armonios în peisajul versanților din Mosman (Sydney), această locuință îndrăzneață și modernă maximizează superba panoramă și valorifică clima minunată și stilul de viață din Australia.

Biroul de arhitectură SAOTA a proiectat această locuinţă unifamilială contemporană pentru o tânără familie din Sydney, iar pentru realizarea proiectului a colaborat cu biroul de arhitectură local Tanner Kibble Denton Architects și cu designerul de interior Alexandra Kidd.

Casa „Mosman” prezintă un caracter arhitectural puternic și robust, care se exprimă inteligent și își celebrează materialitatea.

Dispunerea componentelor casei pe teren (pe două loturi adiacente) şi modul de împărţire a spaţiilor interioare conform necesităţilor familiei, au condus către un partiu alcătuit dintr-un corp principal ce a fost astfel poziționat pentru a permite ca fiecare zonă a casei să beneficieze de generoase panorame.

Fără îndoială, cimentul este „eroul” acestui proiect, în mod tradițional, un finisaj care poate fi perceput ca fiind „rece”. Aşa cum declară autorii, brief-ul proiectului de amenajare interioară a fost acela de a atenua impactul structurii din beton, masculine, foarte puternice și de a aduce căldura într-o casă familială, care trebuia să fie în același timp primitoare, cu subtilități sofisticate, fără a fi un spațiu pretențios sau intimidant. Răspunsul designerului a fost acela de a adăuga straturi de texturi pentru a crea un ambient primitor.

„Ne-am jucat cu contrastele elementelor arhitecturale brute și finisajele de lux, juxtapunând betonul și alama, lemnul și piatra, pielea și inul, crescând răspunsul emoțional la spațiu” – declară designerul Alexandra Kidd.

Detaliile au fost selectate și coordonate atent, iar materialele au fost alese astfel încât să completeze tema centrală a proiectului: betonul. Rezultatul final trimite cu gândul la vacanţă şi relaxare și spune astfel povestea celor ce o locuiesc.

Intrând în casă, spectacolul vizual este accentuat de spațiul amplu al holului de intrare cu volum dublu, ce oferă o panoramă superbă către portul Sydney. Grație încastrării construcției în topografia dealurilor, zona principală de living este sub nivelul străzii, ceea ce asigură intimitate maximă. Zona de living se deschide pe două laturi, oferind spre est priveliști directe către port și spre vest o grădină retrasă, intimă, decorată cu stânci expuse. Acest lucru conferă un sentiment reconfortant, lăsând clar la vedere toate elementele naturale ce înconjoară proprietatea.

Detaliile arhitecturale inteligente și soluțiile inginerilor au permis variante de compartimentare frapante, cum este zona de zi deschisă, fără structură, console mari din beton și pasarele impresionante. Proiectul de amenajare interioară îmbină armonios detaliile arhitecturale din beton cu plăci de granit de mari dimensiuni și gresie naturală. Tonul luminos al gresiei este completat de textura caldă a lemnului și de finisajele din bronz, utilizat pentru placarea și ecranarea interioară.

Paleta cromatică este neutră, bazându-se mai degrabă pe texturi, decât pe culori propriu-zis, pentru a crea căldură și a da personalitate amenajării. Introducerea diferitelor accente de culoare a fost atent analizată, însă, în final, s-a optat doar pentru tonuri de albastru care reflectă culoarea oceanului, așa cum este văzut din Mosman House.

Singura cerință fermă a proprietarilor a fost aceea de a găsi undeva, în noua casă, locul perfect pentru corpurile de iluminat Christopher Boots.

„Volumele arhitecturale din casă sunt impresionante și favorabile distracției, cu toate astea, am simțit importanța creării unor spații mai liniștite pentru viața de familie sau pentru momentele de solitudine. Aceste zone au fost decorate cu piese de mobilier cu dimensiuni mai mici și diferite texturi, draperii frumoase ce cad pe plăcile de granit solid, piele, lână și covoare din mătase” – declară designerul Alexandra Kidd.

Echipa proiect: Philip Olmesdahl & Erin Gibbs

Colaboratori:

Arhitectură: TKD Architects

Consultanță în inginerie: Northrop

Interior Design: TKD Architects & Alexandra Kidd Designs

Interior Decor: Alexandra Kidd Designs

Garden design: Secret Gardens

www.tkda.com.au;  www.alexandrakidd.com

Foto: Justin Alexander, styling Megan Morton.

Foto© www.saota.com