Cevisama. Tendințe ceramice 2020-2021

În perioada 3 – 7 februarie, Feria Valencia a găzduit cea de-a 38-a ediție a târgului Cevisama, eveniment internațional de referință pentru industria ceramică spaniolă.

Cu o prezență în forță a producătorilor spanioli de plăci ceramice și mobilier pentru camera de baie, evenimentul găzduit de Valencia a confirmat poziția Spaniei în topul țărilor producătoare de ceramică și nu este de mirare, având în vedere că tradiția și creativitatea sunt două coordonate specifice acestei zone.

Așa cum ne-au obișnuit organizatorii și cu ocazia acestei ediții a târgului au fost prezentate ultimele tendințe în industria placărilor ceramice, iar documentul a fost elaborat în comun de “Observatorio de Tendendencias del Hábitat” și “Observatorio Ceramico” (documentul integral poate fi consultat pe site-ul www.tendenciashabitat.com).

Pentru perioada 2020-2021 au fost identificate patru tendințe principale, fiecare dintre aceste direcții stilistice având câte trei sub-tendințe. Iată care sunt acestea:

1. GREEN CODE

”Green Code” este tendința care reflectă conceptul de sustenabilitate în mod esențial, atrăgând atenția asupra proiectelor în care sunt reutilizate ingenios materialele reciclate. În cadrul acestei direcții stilistice, estetica îmbunătățește relația noastră cu natura utilizând noi materiale și experiențe care îmbină tehnologia de ultimă oră cu mediul înconjurător.

Suprafețele ceramice ”cer” o estetică mai onestă, plină de viață, dar și variante ce expun materiale create și prelucrate în natură, sau modelate manual sau prin intermediul tehnologiei, dar fară a altera acest aspect natural al produsului final. Designerii și companiile din domneiu concurează pentru a dezvolta materiale durabile pentru produse cu un design creativ ce pot fi reutilizate ingenios.

Circularitatea creativă apare ca un accent din ce în ce mai important, iar deșeurile se poziționează ca o resursă valoroasă – sunt noile materiale. În favoarea unui design mai natural și mai sustenabil, se propun suparfețe acoperite cu inserții din alte materiale reziduale.

Onestitate materială

Materialele sunt folosite din devotament față de natură, cu intenția de a conserva frumusețea naturală și calitățile lor fără a pierde funcționalitatea (cum ar spune Max Lamb). Suprafețele plăcilor ceramice vin cu detalii care vorbesc despre măiestria artizanală și despre estetica naturală.

Teracota este oferită designerilor ca material cheie, grație maleabilității sale atât pe suprafețe accidentate, cu aspect natural, cât și pe suprafețe mai fine, cu un grad mai mare de prelucare. Chiar și emailurile joacă un rol important pe măsură ce designerii experimentează cu compoziția și textura lor, oferindu-ne o imagine primitivă și uneori organică.

Naturalețe brută

Suprafețele ceramice sunt în centrul atenției și dobândesc textura pământului, devin imperfecte și aspre, continuând tendința spre rugozitate și naturalețe brută, detalii care au fost văzute atât de mult la târgurile internaționale de design din ultimul an.

Plăcile ceramice propun suprafețe ce par că surprind un stadiu primar al procesului de creație, oferind un aspect zgrunțuros și nefinisat. Scopul este de a consolida pe suprafețe o rugozitate elementară, propunând un finisaj hiper-dur.

Inserții&încrustații

Ideea de sustenabilitate în design propune amestecuri și combinații de materiale folosind deșeuri urbane și post-industriale. Aspectul final super-decorativ oferă o nouă serie de mixuri de mozaicuri cu inserții creative.

Acest trend ne confruntă cu o evoluție a mozaicurilor Terrazzo și Stracciatella pe care le vedem de câteva sezoane și care se adaptează perfect criteriilor sustenabilității. Texturi mai puțin fragmentate, mai dense și asemănătoare cu pietrișul apar în această actualizare a mozaicurilor alături de variante cu inserții colorate și surprinzătoare.

2. ROOTS

Privind spre cultură ca principală sursă de inspirație, ”Roots” reeditează patrimoniul din punct de vedere contemporan, recuperând meșteșugurile locale, adaptând tehnicile tradiționale, precum și materialele și utilizarea lor la nevoile societății actuale, într-o proiecție nouă a tendinței ”Soft Heritage” (tendința identificată anul trecut), dar abordată din perspectiva istoricistă și culturală.

Faptul că artizanii, designerii și companiile de profil se asociază face ca produsele și designul plăcilor ceramice să pară inspiratedin timpuri și locuri diferite. Obiectivul principal este recuperarea și răspândirea cunoștințelor și tehnicilor artizanale, o adevărată moștenire culturală ce trebuie împărtășită lumii.

Patrimoniu recuperat

Modelele clasice sunt reinterpretate dintr-o perspectivă mai contemporană în designul produselor de interior și a decorațiunilor. Perioadele istorice din design, artă și arhitectură sunt cercetate și reinterpretate oferind un aer nostalgic și decorativ ambientelor. Suprafețele plăcilor ceramice preiau referințe clasice de design, cum ar fi modelele geometrice și decorațiunile florale care evocă trecutul, dar cu un aer mai modern, oferind o notă folclorică placărilor ceramice.

Artizanat

Designerii de produs și cei de interior adoptă tehnicile artizanale ca pe un fir comun în creațiile lor. Se reia interesul pentru produsele care evocă măiestria meșteșugarilor, ca fiind calitatea cea mai atractivă. Dialogurile dintre creația de autor și producția industrială, dintre practica tradițională și tehnologia modernă sunt esențiale.

Designul interior este oferit ca o pânză pe care arta artizanală este prezentată atât în producția de mobilier, cât și pe suprafețele plăcilor ceramice și a obiectelor decorative.

Acțiune-reacțiune

Această direcție stilistică propune o viziune complet transgresivă, orientată către decorarea spațiilor de mari dimensiuni și oferă soluții cu multă personalitate. Plăcile ceramice sunt transformate în opere de artă care necesită atenție și care mixează jocul de culori cu diferite texturi și materiale care reacționează.

Această tendință vine ca o reacție față de sobrietate și simplitate, unde designul cere spațiu pentru a-și manifesta o ironie excentrică, asemeni un traseu diferit care se hrănește din meșteșuguri și cultură dar este oferit cu o execuție mai îndrăzneață, revoluționară chiar.

3. BALANCE & CARE

Nevoia de a ocroti planeta alături de nevoia de a ne îngriji pe noi înșine sporește o stare de echilibru și grijă (Balance & Care), o tendință care prioritizează calmul și relaxarea. Se adoptă o abordare mai sentimentală a minimalismului, împrumutată din tendința ”Soft Heritage” (tendința identificată anul trecut), abordând autenticitatea, tactica senzorială și crearea de conexiuni emoționale cu produsul finit.

Artizanat, tehnologie și stare de bine toate se intersectează în această direcție stilistică, unde componentă tactilă se află în centrul proiectelor de amenajare, cu accent pe design-ul senzorial, pe calm, căldură și echilibru. Locuința devine un centru ce potențează starea de bine personală.

Stare de bine

Starea de bine este deja o prioritate centrală în amenajarea casei și în stilul de viață integrat în toate proiectele de amenajare. Ambientele oferă confort și bunăstare grație utilizării acelor tonuri, texturi și materiale care susțin acest concept. Cele mai folosite materiale sunt acele ”calmante naturale” cum ar fi: țesăturile monocolore din fibre naturale, lemnul netratat, pietrele calde la atingere, argila și finisajele asemănătoare tencuielii brute. Cimentul este un material mai puțin evident, dar este aplicat pe scară largă în arhitectură, oferind posibilitatea de a genera efecte fluide. Fluxul curvilin este utilizat ca direcție principală unde apar produse și volume descrise de linii curbe și prietenoase ce creează spații subtile în care atemporalitatea este unul dintre cuvintele cheile.

Emoții tactile

Bazându-se pe necesitatea de a ne conecta fizic cu obiectele, această sub-tendință oferă diferite tipuri de texturi ca o parte importantă a designului. Placările creează o anume intimitate prin intermediul angajamentului tactil, o plăcere datorată produselor cu finisaje similare materialelor din natură și a texturilor textile ce oferă suprafețe fine și delicate. Tactilitatea mată este esențială, iar culorile compacte acoperă suprafețele în declarații monocromatice.

Suprafețele plăcilor ceramice prezintă volume și finisaje reliefate ce ne invită să le atingem și oferă senzația de confort în ambiente. Suprafețele plane ale pereților își abandonează planeitatea oferind un efect pufos, moale și poros.

Scandi + Japones

În concordanță cu conceptul ”mai puțin este mai mult”, apare o tendință cu aer scandinav, dar care pare că își are bazele în designul interior japonez. Este vorba despre utilizarea tiparelor cu abstractizare rafinată, împreună cu utilizarea unor geometrii stilizate și a unor jocuri de culori și linii foarte discrete.

Designerii se folosesc de liniile structurilor de hârtie origami și ne oferă suprafețe care se joacă cu forme pliate și casante și cu subtilitatea unor denivelări, creând diferite difuzii de lumină.

4. ETHICAL LUXURY

Sustenabilitatea și bunăstarea devin considerente cheie și pentru consumatorii premium. O nouă generație de materiale îi obligă pe designeri să reconfigureze luxul, folosind o abordare sensibilă, conștientă de mediu. Se experimentează cu materiale neobișnuite, se reutilizează deșeurile, se folosește lumina ca material și se integrează detalii neobișnuite precum sticla. Aceste materiale dobândesc un aspect sofisticat prin mixarea tehnologiei de ultimă generație și a naturii, pentru a întruchipa autenticitatea și precizia.

Fascinația pentru tot ce intrigă și aduce o notă de mister este evoluția trendului ”Dramatic Interior” (tendință identificată anul trecut) și este completată acum de o notă dramatică ce inspiră teamă și determină crearea de suprafețe cu aspect visceral.

Din punct de vedere al designului, materialele din natură, texturile pre-futuriste naturale, neprelucrate și chiar brute vor servi drept inspirație, dar într-un ton sofisticat, luxos. 

Inspirație geologică

Căutarea de noi materiale și modele de inspirație naturală este din ce în ce mai dificilă iar răspunsul se află în experimentare, acolo sunt descoperite ”noile marmuri”. Conceptul de creare de materiale conturează o nouă estetică a suprafețelor. Metalul patinat, rășina, sticla, piatra și rocile minerale, împreună cu amestecurile de deșeuri industriale artificiale, dau naștere unor noi desene grafice care imită creația naturii.

Dramatism visceral

Fascinația și dorința de a obține o atmosferă tulburătoare îi împinge pe designeri să gândească materiale și texturi naturale creând plăci ceramice cu aspect pre-futurist. Ei se joacă cu scalele graficii naturii pentru a genera un efect surprinzător în amenajări.

Negrul monumental primește o nouă actualizare atunci când este utilizat ca opțiune monocromatică completă, iar variantele de plăci super-lucioase creează o imagine lichidă, ce încearcă să modeleze și să evidențieze textura materialelor. Pietrele cresc ca scară pentru a deveni abstracte, în timp ce ceea ce pare a fi marmură este de fapt o imagine ce surprinde mișcarea lichidului ce curge prin nervuri.

Metale oxidate

Oxidarea diferitelor metale continuă să fie investigată ca o tehnică versatilă pentru obținerea unei varietăți de efecte extrem de decorative. Diferitele grade de rugină și de uzură pe suprafețe adaugă o notă nostalgică, poetică. Finisajele și structurile metalice continuă să evolueze prin forme care dobândesc caracteristici morfologice și efecte surprinzătoare pe suprafețele ceramice.

Finisajele iridiscente și sclipirile irizante create prin lustruire dau naștere unor modele delicate cu aspect lichid și o estetică hipnotică și intangibilă, estompând limitele dintre fizic și digital. Suprafețele metalice multicolore, cu texturi și modele geometrice adăugate, explorează senzația de fluiditate eterică pe piesele solide.

www.tendenciashabitat.com

www.tileofspain.com