Trei povești, o bucătărie (I)

Vizită la castel
Vă invităm să descoperiți trei interioare amenajate în stiluri diferite, trei povești, din trei țări, ce au un numitor comun: bucătăria Vipp. Un util exercițiu de stil care dovedește, încă o dată, ca un produs atemporal, creat departe de tendințele schimbătoare, se integrează cu succes în orice tip de amenajare.

Deschidem seria cu un proiect ce ne duce pe malul râului Erdre, în vestul Franței, într-un castel construit în anul 1750, chiar înainte de Revoluție. Timp de două secole și jumătate acest minunat loc a fost reședința unei familii bogate, proprietari de nave în Nantes, oraș aflat la zece minute de mers cu mașina.

Într-o zonă rurală verde, măturată de un vânt puternic cu miros de fân și sare, Trude și Peter, un cuplu olandez, s-au îndrăgostit de acest conac descoperit accidental, în timp ce răsfoiau o revistă cu anunțuri imobiliare. După ce au decis să se mute din Olanda, cuplul, alături de cei doi copii, au trăit timp de zece ani în Provence, pentru ca apoi să înceapă căutarea unei case mai spațioase, într-o zonă mai potrivită cu ADN-ul nordic al familiei. Așa începe povestea acestei amenajări…

Conacul de 450 de metri pătrați, distribuiți pe patru nivele, este construit în stil tipic Ludovic al XVI-lea. Cu talentul și pasiunea lui Trude pentru designul interior și pentru antichități (este unul dintre primii anticari care a introdus mobilierul antic scandinav în sudul Franței), combinate cu o predilecție pentru obiectele funcționale, cuplul a restaurat acest castel încărcat de istorie și l-a adus la gloria de odinioară.

Într-o alchimie rafinată de contraste, elemente de epocă și stiluri diferite, istoria și rigoarea liniilor contemporane se împletesc într-o simbioză absolută care îngăduie revitalizarea acestui castel.

O masă ce decora cantina unei mănăstiri este acum protagonistul zonei de dining, alături de scaunele „Costes”, create de Philippe Starck pentru Driade.

Stilul amenajării este dictat de mobilierul antic, de accesoriile cu patină și de obiectele de familie, ce vin în contrast cu câteva piese moderne, cum ar fi scaunele din dining create de Philippe Starck, vazele Kose, bucătăria sau accesoriile marca Vipp.

“Am văzut această bucătărie într-o revistă franceză și am rugat imediat un prieten din Danemarca să meargă să o vadă în realitate în showroom-ul Vipp din Copenhaga. Am cumpărat-o fără să o vedem. Dar am considerat că aspectul său industrial va face contrastul perfect cu interiorul nostru foarte soft. Pentru noi bucătăria Vipp este modernă, dar atemporală, de aceea se încadrează perfect în această clădire istorică. Îmi place în mod deosebit cum interacționează bucătăria din oțel cu vechea podea din piatră” – declară Trude.

În afară de o mare parte a pardoselii originale din dale de piatră și a șemineului în stilul Louis XV din living, interiorul a fost complet transformat și decorat într-o paletă cromatică dominată de o simfonie de nuanțe de gri.

Cada de baie, descoperită în curtea unui prieten al cuplului, a fost salvată din rugină și vopsită într-o nuanță apropiată de cea a pereților.

De asemenea, parcul de 1,4 hectare, care de-a lungul timpului și-a menținut aspectul său elegant baroc, încă mai include patru mici pavilioane. Noii proprietari l-au îmbogățit cu o alee lungă acoperită cu pietriș, flancată de tufe ce marchează traseul de la castel până la râu. Aici Peter, un experimentat marinar, pasionat de sporturile nautice, își păstrează vechea barcă ce îl însoțește în vizitele la Nantes.

 

Cedrii mari din grădină au fost plantați la sfârșitul secolului al XVIII-lea, după ce o rudă a primilor proprietari i-a adus din Louisiana.

Foto© Vipp