Patru muzee din sudul Franței s-au redeschis

Primarul orașului Perpignan a anunțat marți dimineață redeschiderea a patru muzee, fără să aștepte ca guvernul să ridice restricțiile impuse în contextul pandemiei Covid-19.


Courtesy Musée Rigaud

În timp ce directorii muzeelor din toată Franța imploră autoritățile să le permită redeschiderea instituțiilor, Louis Aliot, primarul orașului Perpignan, aflat în sudul Franței, a anunțat că va permite ca toate cele patru muzee ale orașului să își reia activitatea, nerespectând astfel reglementările de siguranță Covid-19 impuse la nivel național. Deși muzeele naționale sunt închise din cauza pandemiei Covid 19, Muzeul Rigaud, Casa Pairal, Muzeul Puig și muzeul de istorie naturală sunt din nou deschise publicului.

“Există un virus, îl avem mult timp, trebuie să trăim cu el”, a spus Aliot într-o conferință de presă marți. „…Există tratamente, există vaccinul, există toate măsurile de precauție pe care trebuie să le luăm, să ne obișnuim cu asta. ”

Le Monde a raportat că Muzeul Rigaud, un muzeu dedicat lui Hyacinthe Rigaud, (pictorul din secolul al XVII-lea care s-a născut la Perpignan – cunoscut mai ales pentru portretul lui Ludovic al XIV-lea), se numără printre instituțiile care au început să permită din nou accesul vizitatorilor.

Primarul a precizat că protocolul sanitar va fi respectat în muzee. De exemplu, Muzeul Rigaud, care permite 10 mp de spațiu per persoană, poate primi până la 110 vizitatori în același timp. Intrarea va fi gratuită timp de o lună în toate cele patru muzee.

Redeschiderea muzeelor în această manieră este un semn clar că tensiunile generate de restricțiile impuse muzeelor din Franța au ajuns la punctul culminant. Această declarație vine la doar câteva zile după ce un grup de directori de muzee de pe teritoriul Franței s-au unit pentru a semna o petiție prin care îi cer ministrului francez al culturii, Roselyne Bachelot, să le permită redeschiderea instituțiilor culturale.

„Ne dorim să putem avea grijă de vizitatori acum”, se arată în petiție. „Arta, ca și sănătatea, ajută la vindecarea sufletului uman.” Printre cei care au semnat scrisoarea se numără Quentin Bajac, directorul Jeu de Paume din Paris; Nicolas Bourriaud, director general Montpellier Contemporary; Maja Hoffmann, fondatorul Fundației Luma din Arles; Emma Lavigne, directorul Palais de Tokyo din Paris; și Chiara Parisi, directorul Centrului Pompidou-Metz. Instituțiile culturale franceze au fost închise publicului de la sfârșitul lunii octombrie 2020, când a fost impus al doilea lockdown național.

O poziție similară a fost exprimată într-o scrisoare deschisă și de directori de muzee din Elveția. Directorii Muzeului Tinguely, Fondation Beyeler, Kunstmuseum Basel cât și reprezentanți ai altor instituții culturale au semnat o scrisoare în care se afirmă: „Dacă accesul fizic este limitat sau blocat, educația și cultura devin fundamental blocate”.

Foto Musée Rigaud

Foto The Art Newspaper